Zvaničnici SAD prate znakove potencijalne ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Svijet 25. feb. 202212:40
Podijeli:
Izvor: Screenshot

Zapadni i američki obavještajni zvaničnici pažljivo prate bilo kakve znakove potencijalne ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu ali do sada nije primjećeno ništa neuobičajeno, izjavio je navodno za CNN izvor upoznat sa radom obavještajnih službi.

Zvaničnici također pomno prate ruske vojne aktivnosti u Moldaviji i u kampanji u Ukrajini, gdje Rusija podržava separatističku republiku Pridnjestrovlje.

Kako navodi CNN, ovo nagovještava zabrinutost Zapada da bi ambicije ruskog predsednika Vladimira Putina mogle ići dalje od Ukrajine.

Državni sekretar SAD Antony Blinken je u četvrtak na pitanje da li postoje obavještajni podaci da Putin namjerava napredovati izvan Ukrajine odgovorio:

“Ne trebaju vam obavještajni podaci da vam kažu da je to upravo ono što predsjednik Putin želi.”

“Jasno je stavio do znanja da bi želio rekonstruirati sovjetsko carstvo. Osim toga, želio bi ponovo potvrditi sferu utjecaja u susjednim zemljama koje su nekada bile dio sovjetskog bloka. A osim toga, on bi nekako želio da su sve ove zemlje neutralne”, rekao je Blinken.

Zapadni obavještajni zvaničnici procjenjuju da je plan Rusije da sruši vladu u Kijevu i uspostavi vladu naklonjenu Rusiji ali još ne znaju da li će Putin nakon toga nastojati da okupira i zadrži ukrajinsku teritoriju, rekao je izvor za CNN.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad