Francuska kaznila Google sa 50 miliona eura zbog ličnih podataka

Tehnologija 21. jan 201917:22 > 17:47
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann

Francusko tijelo zaduženo za cyber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Google na rekordnu kaznu od 50 miliona eura zbog nedovoljno transparentnog obavještavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima, saopštilo je to tijelo.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno tijelo koje je kaznilo neku veliku svjetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

Prema novim propisima kazne mogu da iznose do četiri posto ukupnog obrta kompanije na svjetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Google nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišteni, ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

Nekad je potrebno do pet klikova da se stigne do jedne informacije, rekao je za AFP-u direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocijenio da Google ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.