Kako možete prepoznati lažne linkove

Tehnologija 05. avg. 201913:11 > 13:18
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Internet je prepun lažnih obećanja, prevarantskih reklama i poveznica koje vas umjesto do željene datoteke odvuku do lažnog formulara ili reklame. Evo kako ta mjesta možete prepoznati prije sudbonosnog klika na zloćudni link.

Prije no što krenemo na samu priču o izbjegavanju lažnih polja za download bio bi red da objasnimo zašto postoje. Za početak, oni skoro nikad ne vode nekamo korisno, već vam računalo inficiraju malwareom, štetnim softverom ili vas odvuku na phishing formular, piše Tportal.

Razlog zašto postoje je zato jer su učinkoviti. Korisnici globalne mreže rijetko samovoljno kliknu na reklamu, s obzirom da ih svatko može prepoznati. Ako tražite poveznicu za skidanje datoteke, prevarantima je puno lakše podvaliti vam onu lažnu.

Zašto ih stranice dozvoljavaju?

Kratki odgovor? Zato jer nemaju puno oglašivača pa pribjegavaju onima koji su spremni platiti. Lažne download poveznice najčešće se mogu pronaći na stranicama s torentima ili sličnim odredištima za dijeljenje datoteka usko vezanima uz nezakonite radnje. Te stranice, kao i one legalne, nekako moraju platiti održavanje, što znači da češće potpisuju ‘ugovor s vragom’ kako bi se domogle bilo kakvog novca, prenosi portal MakeUseOf.

Također valja uzeti u obzir da brojni muljatori također konstantno vode bitku s Googleom pokušavajući progurati poveznice na prevarantske stranice u rubriku za Googleove standardne reklame. Web stranice to, naravno, prijavljuju, no nove se uvijek pojave kako bi ih zamijenile.

Kako ih prepoznati?

Većina legitimnih web stranica koriste obične male poveznice, a ne divovske gumbe za download. Nažalost, neke posvećene stranice za download podataka zbilja koriste velike gumbe, što cijelu stvar dodatno komplicira. Ako ste pažljivi, vidjet ćete AdChoices logo u gornjem desnom kutu tipke. Ukratko – ako ga vidite, riječ je o reklami što znači da se ne radi o pravoj poveznici za skidanje datoteke. Kada vidite takvo što, kliknite na X tipku i prijavite reklamu jer se skoro sigurno radi o pokušaju prijevare.

Jedna od dosta učinkovitih metoda je držanje kursora miša iznad poveznice i provjera linka.

Drugi način na koji možete provjeriti je li poveznica lažna je vidjeti URL na koji ona vodi. Ako vidite da na početku linka piše googleads ili nešto slično tome, ne radi se o pravoj poveznici za download. Prave poveznice su u pravilu kratke i nemaju ime softvera u sebi.

Kako ih izbjeći?

Jednostavno – samo skidajte datoteke s poznatih stranica koje nisu vezane uz ilegalne aktivnosti. Primjerice, ako tražite neki program, prvo potražite njegovu službenu stranicu i na njoj pronađite poveznicu za download softvera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad