Kako očistiti pametni telefon, a da ga pritom ne oštetite?

Tehnologija 15. sep 201910:26 > 10:36
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Prije ili kasnije vaš ćete pametni telefon trebati temeljito očistiti. Donosimo pregled načina kako ukloniti prljavštinu i sačuvati uređaj u dobrom stanju.

Problem: Na zaslonu su ostaci hrane.

Rješenje: Kapljice umaka ili ulja čim prije pokupite ubrusom kako se ne bi širile. Dubinsko čišćenje obavite kod kuće, u blizini umivaonika. Stavite komadić deterdženta za suđe na čist ručnik ili platnenu krpu pa trljajte rubom o rub tkanine pod mlazom vode dok ne dobijete malo pjene. Nemojte ga potpuno namočiti već tek koliko je dovoljno kako biste očistili mobitel.

Vodu i neabrazivni deterdžent sigurno je koristiti u malim količinama, pogotovo ako čistite uređaje koji su certificirani kao otporni na vodu. Očistite smartphone pa ga osušite onako kako biste obrisali ruke nakon pranja.

Što ako smartphone želite i dezinficirati? Pomiješajte destiliranu vodu i bijeli ocat u omjeru pola-pola pa smjesu ulijte u špricalicu za pranje prozora. Pošpricajte pametni telefon i obrišite ga krpom od mikrovlakana. Možete kupiti i gotovo sredstvo, ali pripazite da ne sadrži alkohol i amonijak.

Problem: Smartphone je umrljan ružom, šminkom…

Rješenje: Postupak je isti kao i uklanjanju ostataka hrane. Razmislite o dodavanju oleofobnog sloja zaštite i odmaknite malo uređaj od lica dok razgovarate.

Problem: Na smartphoneu je nešto ljepljivo, niste sigurni o čemu je riječ.

Rješenje: Ukoliko krpa blago natopljena neabrazivnim deterdžentom nije riješila problem, pokušajte ukloniti mrlju rubom bankovne kartice. Ali ne na zaslonu, već samo na kućištu! Korisni vam mogu biti i pamučni štapići za uši natopljeni acetonom, iako to ne preporučujemo osim u slučajevima kad ništa drugo ne pomaže. Naime, aceton može ukloniti boju s kućišta.

Problem: U utoru za punjenje uređaja nakupilo se prljavštine i smeća.

Rješenje: Uzmite nekorištenu čačkalicu, zihericu, iglu ili alat za otvaranje ladica za kartice SIM. Dobro osvjetlite utor za punjenje i pažljivo gurnite čačkalicu u njega. Polako i nježno počnite uklanjati smeće nagomilano uz vanjske rubove. Nemojte prejako pritiskati. Na uređajima s utorom microUSB možete prije no što posegnete za oštrim alatom pokušati upuhati komprimirani zrak.

Problem: U rešetki zvučnika nakupila se prašina.

Rješenje: Pokušajte ju prvo ukloniti komprimiranim zrakom. Ako je prljavština previše tvrdokorna za taj pristup, upotrijebite iglu ili alat za otvaranje ladice za karticu SIM. Budite pritom nježni i oprezni.

Problem: Zaštitna futrola/maska se uprljala.

Rješenje: Ako materijal od kojeg je napravljena to dozvoljava, uronite ju u posudu s toplom vodom i neabrazivnim deterdžentom, pa ju izribajte četkicom za zube. Mrlje tinte i osušene ostatke hrane možete pokušati ukloniti ručnikom natopljenim sredstvom za čišćenje.

Ako ništa drugo ne pomaže, upotrijebite pamučne štapiće za uši natopljene u barem 70-postotni alkohol za čišćenje. Po završetku čišćenja temeljito obrišite i pustite neka se osuši.

Problem: Kabel za punjenje je prljav.

Rješenje: Uzmite čist ručnik ili krpu s malo deterdženta i vode. Izbjegavajte izravan doticaj kabela s vodom i dobro ga osušite nakon što završite sa čišćenjem, piše Tportal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad