Aplikacija za praćenje zaraženih korona virusom skinuta 6.5 miliona puta

Tehnologija 17. jun 202012:52 > 12:55
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Njemačka aplikacija za pametne telefone namijenjena detekciji zaraženih korona virusom skinuta je 6.5 miliona puta u prva 24 sata otkad je u optjecaju, rekao je u srijedu izvršni direktor softverske kompanije SAP.

Christian Klein rekao je da snažna javna recepcija svjedoči o dobroj suradnji timova iz SAP-a i Deutsche telekoma koji su pripremili apliaciju koja upozorava na korona virus u samo šest sedmica.

“To je velik uspjeh, aplikacija se skida, lagana je za korištenje te pomaže društvu”, Klein je rekao novinarima na video brifingu.

Njemačka se pridružuje zemljama poput Italije, Poljske i Latvije u predstavljanju aplikacija koji se koriste Bluetooth tehnologijom kako bi mjerile kontakte među ljudima i upozoravale je li netko od njih poslije bio pozitivan na testu za covid-19.

Iako tehnologija još nije testirana, vlade su požurile da krene njezina upotreba s obzirom na to da nema lijeka za covid-19, pokušavajući barem postići nešto poput digitalnog “imuniteta krda” protiv bolesti koja nalikuje na gripu.

Međutim, potreban je veliki interes kako bi se povećali izgledi da obje osobe u rizičnoj situaciji – koje provedu 15 minuta udaljene 2 metra jedna od druge – koriste aplikaciju. Kad je testirana, aplikacija je uspješno zabilježila 80 posto takvih susreta.

Većina aplikacija na snazi u Europi temelji se na tehnologiji Applea i Alphabeta od Googlea koji sigurno skuplja kontakte na uređaj i šifrira podatke za razmjenu putem Bluetootha

Čini se da je aplikacija kojoj je u fokusu privatnost osvojila javno povjerenje u Njemačkoj, zemlji od 84 miliona stanovnika.

Francusku aplikacija, koja pohranjuje podatke centralno i koju ne podupire Apple, aktiviralo je samo 2 posto populacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad