Šef Vibera ima zanimljivu ideju: Kako će izgledati dopisivanje u budućnosti

Tehnologija 11. dec 202015:49 > 15:51
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Interoperabilnost odnosno suradnja među platformama mogla bi olakšati živote korisnicima diljem svijeta. No, za to je potreban zajednički dogovor. Viber je povodom 10. rođendana organizovao videokonferenciju sa novinarima, na kojoj je izvršni direktor ove firme, Djamel Agaoua, iznio neke zanimljive podatke i ideje.

Tako je istakao kako je tokom posljednjeg desetljeća, Viber postao sinonim za besplatan, interaktivan i siguran messaging, koji ljudima omogućuje povezivanje s kim god žene, gdje god žele. Danas je, ističe Agaoua, Viber na dobrom putu postati sveobuhvatna komunikacijska platforma koja se uslugama širi i na polje financijskih tehnologija, bez kompromitiranja korisniške privatnosti, prenosi Zimo.hr.

Viber je uveo cijeli niz naprednih opcija i novosti, a u planu im je daljnje širenje u fintech, predstavljanjem najnovijeg rješenja za plaćanje putem chatbota.

U sljedećoj deceniji u Viberu se žele pozabaviti interoperabilnošću, odnosno saradnjom između različitih komunikacijskih platformi koja bi omogućila korisnicima da razmjenjuju poruke i pozive sa svojim kontaktima, bez obzira na to koju aplikaciju oni koristili.

Na pitanje Zima, kako to misli ostvariti Agaoua je povukao paralelu s telekomunikacijskim mrežama na samom početku njihova rada.

“Telekomunikacijske mreže su isto tako morale dogovoriti interoperabilnost kako biste vi mogli nazvati nekoga u drugoj mreži i ostvariti poziv. Isto je bilo i kad su se pojavile tekstualne poruke“, rekao je Agaoua te dodao kako je sve stvar dogovora.

“S tehničkog gledišta, tako nešto u potpunosti je moguće. Znamo kako poslati poruku s Vibera na SMS i obratno. Enkripcija samo znači da imamo dogovoren protokol i razinu zaštite među platformama. Prva je mogućnost da dopustimo razmjenu s platformama koje nisu sigurne i da to jasno naznačimo korisnicima, s druge strane možemo surađivati samo s onima koji koriste isti enkripcijski protokol. No, to zahtjeva raspravu i dobru volju među platformama. U konačnici će vjerojatno obje opcije biti prihvaćene, ovisno o platformi”, otkrio je planove Agaoua.

“Vjerujemo kako će u budućnosti doći do povezivanja kako bismo ljudima omogućili da odaberu sučelje koje žele i razinu privatnosti, a s te platforme će moći komunicirati i s drugim ljudima. Viberovci će, tako moći i slati poruke WhatsAppovcima. To će biti veoma dobro za korisnike. Facebook sad ima specifičan odnos prema privatnosti (nema je), ako želite komunicirati s ljudima na toj platformi morate odustati od svoje privatnosti, a trebali biste moći zadržati svoje stavove i stupanj privatnosti. Potaknut ćemo raspravu, jer smatramo da je to pravi put kojim bismo mogli proširiti korisničko iskustvo, a istovremeno zaštiti korisnike”, pojasnio je Agaoua.

Istakao je kako je glavna prepreka ostvarivanju takve ideje odmah – pitanje privatnosti.

“Privatnost je ključna. Izgradili smo platformu kako bismo bili sigurni da nitko ne može pristupiti onome što se na razmjenjuje. A to je veoma važno, jer je 2020. pokazala da postoje brojne teškoće u slobodi izražavanja, izbora… Sve što ste stavili u chat je važno, jer ako padne u krive ruke može stvoriti puno problema. Za nas je predanost privatnosti veoma važna. sve se može promijeniti u Viberu, ali privatnost neće. U potpunosti smo uvjereni da je sve više korisnika osjetljivo na to i važno je da postoji alternativa”, rekao je.

Iako nisu otkrivali sve svoje planove, iz Vibera su ipak naglasili kako uvođenje novih mogućnosti ovisi prije svega od zemlje u kojoj se korisnici nalaze. Tako, primjerice, korisnici u Ukrajini mogu plaćati račune ili slati novac putem chatbota u Viberu, što je opcija koju drugi korisnici tek mogu očekivati.

Integralni tekst pročitajte na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad