Deset stvari koje vam se događaju s tijelom ako ne spavate dovoljno

Tehnologija 25. mar 202114:24 > 14:26
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Brojni su problemi koje može uzrokovati nedostatak sna, od slabljenja imunološkog sustava preko problema s koncentracijom do debljanja. Međutim, osim kratkotrajnih poremećaja kroničan nedostak sna može uzrokovati i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Ne spavate li dovoljno, koji god razlog stajao iza toga, povećava se rizik od određenih tipova karcinoma, dijabetesa pa čak i prometnih nesreća.

Evo što se riskira nedostatkom sna:

1. Možete se razboljeti
Nedostatak sna negativno utječe na sposobnost organizma da se bori protiv bolesti, to znači da se lakše možete razboljeti. Ako se pak razbolite, moguće je da ćete san gubiti dok se tijelo bori s infekcijom.

2. Nije dobro za srce
I prekratko spavanje (manje od pet sati noću) i predugo (više od 9 sati) može izazvati proobleme sa srcem. Prema istraživanju objavljenom u European Heart Journal šanse za razvoj bolesti srčanih žila ili čak srčanog udara povećavaju se s nedostatkom sna.

3. Veći rizik od karcinoma
Skraćeno vrijeme spavanja povezano je s višim rrizikom od raka dojke, debelog crijeva i prostate. Međutim, taj se rizik značajno smanjuje i kod žena i kod muškaraca ako spavaju sedam sati ili više.

4. Utječe na razmišljanje
Nedostatak sna samo jednu noć već može dovesti do problema s koncentracijom i razmišljanjem. To se odnosi i na pamćenje, donošenje odluka, rezoniranje i rješavanje problema.

5. Utječe na pamćenje
Ne samo da zbog nedostatka sna možete postati zaboravni, već je sve više istraživanja koja pokazuju da može utjecati i na učenje i pamćenje. Spavanje je ključno za procesuiranje informacija koje naučimo tijekom dana pa je mozgu potreban odmor kako bi pohranio sve informacije.

6. Utječe na libido
Jedna od negativnih posljedica nedostatka sna je smanjen libido. Istraživanje kod muškaraca tijekom jednog tjedna pokazalo je pad u razinama testosterona kod nedostatka sna. S tim je povezan i pad raspoloženja i želje za seksom.

7. Utječe na debljanje
Manjak sna može uzrokovati gomilanje kilograma. Osobe koje su spavale manje od pet sati noći tijekom trogodišnje studije, bili su skloniji debljanju i pretilosti.

8. Rizik od dijabetesa
Osim što se povećava rizik od debljanja, povećava se i rizik od dijabetesa. Istraživanje je otkrilo da je 7 do 8 sati sna optimalno kako i se izbjegli problemi s inzulinom koji mogu dovesti do razvoja dijabetesa.

9. Češće su nesreće
Tri puta je veći rizik od prometne nesreće za osobe koje spavaju šest sati ili manje. Najosjetljivije skupine su raadnici koji rade u smjenama, vozači, osobe koje puno putuju zbog posla i svi ostali koji rade dulje vrijeme ili kasnije smjene.

10. Problemi s kožom
Čak i izgled pati kad nedovoljno spavamo. Prema istraživanju na grupi ljudi u dobi od 30 do 50 godina osobe koje su premalo spavale, imale su više bora, neujednačenu boju kože i slabu elastičnost kože, prenosi Healthline.

Komentari

Vaš komentar