Elon Musk spasio dan: Ukrajini aktiviran Starlink

Podijeli:
Izvor: Casimiro / Alamy / Alamy / Profimedia

Telekomunikacijska mreža u Ukrajini pogođena je ruskom invazijom, posebno u južnim i istočnim dijelovima zemlje gdje su borbe do sada bile najteže, objavili su u subotu internet monitori.

Povezivanje s GigaTransom, glavnim ukrajinskim internet provajderom, palo je na ispod 20% normalnog nivoa, saopćio je NetBlocks.

Na ovaj su način mnogi Ukrajinci ostali bez mogućnosti da putem društvenih mreža objavljuju situaciju s kojom se suočavaju, što je za medije glavni izvor informacija s terena.

Mykhailo Fedorov, potpredsjednik Vlade Ukrajine i ministar digitalne transformacije Ukrajine je, u subotu u poslijepodnevnim sati po lokalnom vremenu, zatražio od Elona Muska Starlink internet.

Samo jedanaest sati kasnije, Musk je uspio rasporediti Starlink satelite preko Ukrajine i aktivirati ih za ovu regiju. Ubrzo je uslijedio i odgovor Federovu: „Usluga Starlink je sada aktivna u Ukrajini. Više terminala stiže uskoro.”

Šta je Starlink?

Starlink je satelitsko ‘sazviježđe’ odnosno satelitska mreža u niskoj Zemljinoj orbiti, što omogućava povezivanje na internet bilo gdje na planeti. Korisnicima na zemlji su potrebne satelitske antene koje se povezuju na Starlink satelite i zemaljske stanice za internet.

U slučaju Ukrajine ovo znači da ako ruske trupe u potpunosti unište telekomunikacijsku i internet komunikaciju, vladini zvaničnici i građani će moći ostati na mreži, zahvaljujući Starlinku. Potpuno besplatno!

SpaceX je nedavno također pomogao Tongi da se poveže Starlink internetom, nakon što je vulkan prekinuo optički kabl ove ostrvske države, čime je komunikacija isključena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar