Korisnici Androida se mogu oprostiti od snimanja razgovora

Tehnologija 22. apr 202211:56
Podijeli:
Izvor: Shutterstock/BigTunaOnline

Google je nedavno najavio promjene u svojoj politici Play Storea (Play trgovine) koje stupaju na snagu 11. maja ove godine. Jedna od tih promjena ima za cilj ukinuti aplikacije za snimanje razgovora na Androidu.

Kompanija je odlučila da ukloni aplikaciju API koji omogućava snimanje poziva u nekoliko verzija Androida. Oni objašnjavaju kako to rade u ime privatnosti i sigurnosti svojih korisnika, kao i zbog toga što u mnogim zemljama postoje zakoni koji zabranjuju snimanje telefonskih poziva.

Google već nekoliko godina konstantno otežava snimanje poziva, ali su posebna ograničenja uvedena od Androida 10. Zbog toga su treće aplikacije počele koristiti zaobilazna rešenja uz pomoć API za pristupačnost.

To je sada ukinuto. Analitičari tvrde da je ovakva odluka bila očekivana s obzirom na to da Google zauzima sve čvršći stav kada su u pitanju privatnost i sigurnost.

“API za pristupačnost nije dizajniran i ne može se zahtijevati za snimanje poziva“, objasnila je kompanija na svom webinaru za programere.

Dani Divljeg Zapada na Androidu su davno prošli, iako je platforma i dalje mnogo otvorenija od iOS-a. Izvorno snimanje poziva je također blokirano i na iPhone uređajima.

Ukoliko koristite neku aplikaciju za snimanje poziva, još nije potpuno jasno kako će izgledati promjene nakon 11. maja. Moguće je da će Google do tada dati programerima priliku da ažuriraju svoje aplikacije u skladu sa novim smjernicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar