Šta raditi kada vam mobilni telefon upadne u vodu, riža možda nije rešenje

Tehnologija 17. avg 202207:591 komentar
Podijeli:
Izvor: Alexandr Malyshev / Panthermedia / Profimedia

Sredinom avgusta i sa rekordnim temperaturama, nema nikoga ko može da odoli kupanju. Ovo "zadovoljstvo" nekad imaju čak i elektronski uređaji, koji zbog nesmotrenosti vlasnika završavaju potopljeni. Najčešći slučaj je onaj "sudbonosni" trenutak kada naš pametni telefon napravi trostruki salto i dođe u kontakt sa vodom, za nekoliko sekundi smo ga spasili i pokušavamo da ublažimo posljedice, ali možda je već kasno.

U ovoj situaciji, ima mnogo „kućnih lijekova“. Prvo što nam pada na pamet je rasprostranjena praksa stavljanja mobilnog u posudu sa rižom kako bi upijao vlagu. Ovaj trik ima brojne „sljedbenike“, ali i veliki broj onih koji ga napadaju. Oni kojima je trik uspio smatraju ga najboljim rješenjem, ali oni koji nisu uspjeli da „ožive“ svoj uređaj ovom metodom rugaju se njenoj efikasnosti, piše „Cinco dias“.

Stručnjaci za tehnologiju savjetuju da se to ne radi, jer smatraju da, uprkos apsorpcionoj moći riže, škrob koji ispušta može da našteti uređaju. Proizvođači u stvari koje ne bi trebalo raditi uključuju i izlaganje direktnoj toploti, kao što su sušači ili radijatori, ili okretanje uređaja „naopako“ da bi ispustili vodu.

Stručnjaci su saglasni sa preporukom da se uređaj odmah isključi i po mogućnosti izvadi baterija. Najveća šteta koju voda izaziva na uređajima leži u njenoj visokoj reaktivnosti na metale od kojih su sačinjeni, što dovodi do korozije i naknadnog kratkog spoja ili lomljenja pojedinih delova.

Osim toga, visoke koncentracije soli i hlora u bazenima ili moru mogu da pojačaju koroziju.

Tokom ljetne sezone, voda nije jedini neprijatelj uređaja. Pijesak može biti još jedna opasnost na koju treba obratiti pažnju, jer može ući u priključak za punjenje ili zvučnike. Preporuke u ovom slučaju idu od upotrebe četkice za zube sa mekim vlaknima, ili upotrebe čačkalice ili igle, ali sa velikim oprezom, jer zrna pijeska mogu završtiti na „dnu“ uređaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar