Džananović Miraščija: Šta znači suzdržanost zemalja članica Vijeća sigurnosti UN

Uncategorized 23. jul. 202110:03 > 13:114 komentara
Podijeli:

Nedžma Džananović Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, pojasnila je šta znači suzdržanost članica Vijeća sigurnosti u glasanju o ukidanju institucije visokog predstavnika u BiH koje su predložile Rusija i Kina.

Džananović Miraščija je poručila da je rezultat poprilično jasan, budući da je 13 od 15 zemalja bilo suzdržano, te da je to Sven Alkalaj, stalni ambasador BiH pri UN-u to i najavio.

“Zemlje koje su bile suzdržane predstavljaju dodatni sloj, dodatnu poruku Rusiji i Kini, koja je neobična i rijetka, da se države nisu udostojile razmatrati Rezoluciju”, kazala je gošća N1.

Kada ste “za” ili “protiv” vi ste involvirani u proces, rekla je.

“Činjenica da su 13 zemalja, uključujući stalne i privremene članice bile suzdržane, sve osim Rusije i Kine, govore da su zemlje odbile da se izjašnjavaju i poruka je to Rusiji i Kini da Vijeće sigurnosti UN-a nije tijelo i instanca u kojoj se odlučuje o BiH, a to Rusija želi da ospori”, navela je Džananović Miraščija.

Pozicija Kine je nešto drugačija, dodala je, te je rekla svoj lični dojam:

Džananović Miraščija: Simbolična je poruka

“S obzirom na stalnu strukturu Vijeća sigurnosti, ovo djeluje kao da se Rusija i Kina nisu previše trudile da ubijede zemlje, bilo je tu zemalja koje su mogle zauzeti nešto drugačiji stav. Simbolična je poruka nego što je iko očekivao i radio na tome da ishod bude drugačiji”, kazala je.

Ocijenila je kako je Kina zamjerila BiH da se svrstala u red zemalja koje su glasale za Rezoluciju EU po pitanju odnosa Kine prema manjinskim Ujgurima.

“A sudeći po sastancima koji su održani proteklih dana na insistiranje kineskog ambasadoora, mislim da je jasno da je Kina iz sopstvenih razloga zauzela takav stav”, rekla je Džananović Miraščija u Novom danu na N1.

Nedžma Džananović Miraščija je rekla da BiH svojim svrstavanjem sa bilo kojom odlukom ne može nanijeti štetu Kini, ali da ta zemlja želi utišati i ugušiti sve moguće kritike od bilo koga, pa i BiH.

“Ta je demonstracija moći vrlo brutalna i loša poruka Kine”, izjavila je profesorica Džananović Miraščija.

VEZANE VIJESTI

Također, mišljenja je da je ovo i jasna poruka BiH od Kine da ima agendu, koja nije nužno usmjerena ka BiH, ne mora biti trajna, ali je u koliziji sa vrijednostima i politikama EU.

Njena poruka je da je Vijeće za implementaciju mira odabralo visokog predstavnika u BiH, te da Vijeće sigurnosti nije institucija u kojoj o tome treba raspravljati.

Podsjećamo, Vijeće sigurnosti UN-a je sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih” odbacilo Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Jedine zemlje koje su glasale za Rezoluciju su bile predlagačice, Rusija i Kina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar