Milanovićeva medvjeđa usluga HDZ-u

Info 25. maj. 202219:11
Podijeli:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti smatra kako se hrvatsko pitanje u BIH može riješiti kroz treći entitet. Ili da budemo precizni, u dokumentu nazvanom "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora sa BiH", hrvatskim zvaničnicima uz ostalo se sugeriše da "pod svaku cijenu trebaju osigurati izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavničkom, Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, tako i u Parlamentu FBIH.

“Treba priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima; osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet i sva prava koja iz toga proizlaze”, navodi se.

“Osigurati pravo ne pitajući za cijenu”

Na ovaj dokument podsjetimo jučer je reagovao hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazavši kako su njegovi stavovi mnogo blaži u odnosu na HAZU u kojem sjede osobe bliske hrvatskom premijeru uz ostalo kazavši: “Ti akademici su prije mjesec dana, u vrijeme mira, rekli da Hrvatima prava treba osigurati pod svaku cijenu. Hrvatski znamo, to znači ne pitajući za cijenu.. To je stav najbližih Plenkovićevih suradnika kada misle Ja ih pozivam da kažu šta misle pod tim. Ja pitam za cijenu, ja sam puno umjereniji od njih”.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti traži treći entitet

A upravo je Milanović taj koji posljednjih mjeseci gotovo svakodnevno govori o BIH, pa i prilikom dodjele nagrada hrvatskim darovateljima krvi. Hvali Dodika, vrijeđa bošnjačke političare, građansku opciju, opoziciju u RS naziva mladićevcima, osporava legitimitet Visokog predstavnika, dok su Hrvati u BIH za njega obiteljsko srebro.

Posljednjih dana govori o trećem entitetu, najavljuje paralelne strukture na koje se tvrdi, sprema HNS. Zna, i da se sprema vojni odgovor EUFOR-a ili NATO-a, a on u svemu želi zaštiti Hrvate u BIH ili kako je kazao: “Na jesen, ukoliko Hrvati krenu sa ostvarenjem onoga što su najavili, sa organizacijom nekog oblika samouprave, može se dogoditi da netko meni nepoznat, jer sistem odlučivanja meni nije jasan, krene protiv hrvatskih građana u BiH”.

Da Milanović radi medvjeđu uslugu strankama okupljenim oko HNS-a, svjesni su i u HDZ-u čiji predsjednik nikada nije direktno odgovorio čiju politiku podržava, njegovu ili Andreja Plenkovića u odnosu na BIH, na čemu je Milanović insistirao. Upravo ono što Milanović najavljuje, spočitava Dragan Čović SDA, da Bakir Izetbegović stvara pritiske na HDZ izlazeći u javnost sa izmišljenim pričama. No pritom Milanovića i njegove izjave nije spominjao.

“Teret odgovornosti pokušavaju prebaciti na hrvatsku stranu. I za propale pregovore, za proračun. Vežu nas za Ukrajinu i Rusiju, pa za ideju da ćemo realizirati zaključke HNS-a, govore o trećem entitetu, podjelu zemlje, antidejtonsko djelovanje”, upozorio je Čović.

“HAZU u funkciji dnevne politike”

No vratimo se Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Opasno, podsjeća na Srpsku akademiju nauka devedesetih, nije na tragu dobrosusjedskih odnosa, odgovoriće akademici i profesori iz BiH koji su danas prisustvovali naučnom skupu, 30 godina međunarodnog priznanja BiH u UN-u.

“Sad je HAZU prihvatila da bude u funkciji dnevne politike, a to je od devedestih do danas politika nacionalne države Hrvatske koja želi svoj uticaj ostvariti u BIH, kako je to pokušavao SANU”, komentira profesor Ustavnog prava, Kasim Trnka.

Franjo Topić sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta dodaje: “Bilo bi dobro da Hrvatska i Srbija pozitivno utiču na Hrvate i Srbe u BiH. Ali morate shvatiti da je ovde i njihova izborna baza, unutrašnje politike se prelamaju preko BiH”.

Profesor Fakulteta političkih nauka, Nezruk Ćurak, primjećuje: “Nije mi jasno, čisto na nivou pragmatizma, da trideset godina ti akteri, pokušavaju da unište ovu pluralnu zajednicu i ne uspijevaju. I u ravni zdravog razuma to bi trebao biti dovoljan dokaz da se s tim treba prestati, da treba snage preusmjeriti na izgradnju države”.

Ili kako je zaključio Jakob Finci, nikada nije bilo dobro kada se susjedi miješaju. Unatoč njihovom zaklinjanju da to rade u interesu jednog, drugog ili trećeg naroda, BIH u cjelini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar