Stanić poziva na ofanzivu vlasti u epidemiji

Novi dan 09. apr. 202114:32 > 20:40
Podijeli:
Izvor: N1

Slobodan Stanić, bivši ministar zdravstva Republike Srpske i predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a, u "Novom danu" je govorio o rješenjima koja su se mogla donijeti na nivou države i entiteta u cilju boljeg odgovora na epidemiju.

Sporu imunizaciju s malim brojem doza Stanić objašnjava: “Ovo podsjeća na ono kada nam kuća gori, a mi trčimo s čašom vode da je ugasimo, tako je sigurno nećemo ugasiti. Za imunizaciju je od ključnog značaja tzv. homogenost imunizacije, to jeste da se u veoma kratkom roku veliki broj ljudi vakciniše.

U ex-Jugoslaviji je za manje od dva mjeseca vakcinisano više od 18 miliona ljudi.” Stanić je dodao da je predlagao na vrijeme da se usvoji lex specialis u Parlamentu BiH koji bi se odnosio samo na epidemiju i koji bi riješio nabavku vakcina, ali i koordinaciju na državnom nivou.

“Koordinacija kao sistem već postoji, za nju su zaduženi civilni poslovi u Savjetu ministara, ministarska konferencija u zdravstvu koju čine ministar zdravstva Federacije i RS, kao i šef Ureda za zdravstvo Brčko distrikta. Osim toga, trebalo je formirati Parlamentarnu komisiju u kojoj bi bila npr. tri člana iz pozicije i dva iz opozicije, i postići punu transparentnost uz uključenost medija i nevladinog sektora i ne bi se imao ko čega bojati zbog pokušaja raznih malverzacija.”

U kontekstu nečinjenja nadležnih u nabavci vakcina Slobodan Stanić je dodao još prijedloga kako biti ofanzivan, a ne defanzivan u epidemiji, a komentirao je navode o respiratorima na KCUS-u i djelovanje aktuelnog ministra zdravstva RS-a, Alena Šeranića. Kompletan razgovor sa Sanelom Dujković pogledajte u nastavku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Komentari

Vaš komentar