Baždarević: Hvala šefu za sve, bio je markantan, ispred svog vremena

Sport 06. maj 202212:00 > 12:41 0 komentara

Naredne sedmice legendarni Ivica Osim koji je preminuo u Grazu 1. maja u 81 godini trebao bi biti sahranjen u Sarajevu. Iz Sošoa u Francuskoj govorili smo o Osimu sa Mehmedom Baždareviće, bivšim selektorom BiH i fudbalerom koji je jedan od onih koji su najduže sarađivali sa Švabom.

Prisjetio se Meša prvog suseta sa velikim Ivicom Osimom.

“To je bilo kada je on prvi put došao kao trener 1978. i danas se sjećam da je bio u plavom odjelu, mlad, sa Citroenom, kao glumac iz Holivuda. Sačuvao sam tu sliku. Ne samo ja, nego svi. To je bio jedan markantan dolazak i otišli smo na pripreme na Vlašić. Najvio je promjene samim svojim dolaskom.”

U tom periodu Osimovom je Željezničar bio zvijezda. Sjećam da je bilo puno toga. Sedam godina smo bilo skupa u želji i sedam u reprezentaciji Jugoslaviji. Napravili smo puno toga. Osvajanjem finala Kup aJugoslavije, pa Peking, Olimpijske igre. Bilo je toliko toga da nema mnogo vremena da se sve kaže , pogotovo za Osima kao čovjeka ispred svog vremena, kaže Baždarević.

“Volio je život. Imali smo običaje poslije utakmice. Vodio nas je na ručak, na večere, na odmore zajedno. Nijedno putovanje nije prošlo a da nije kupio poklone za uposlenike kluba. Bio je jako brižljiv. 8. marta su žene koje rade na stadionu dobijale cijeće. Volio je muziku, volio je klasičnu muziku i Kemu Montena. Volio je i narodnu muziku. Imao je svoje pjesme koje tražio nakon dobrog rezultata. “Sejmeni idu babo to mu je bila omiljena pjesma. Svi smo je morali naučiti pjevati. Tražio je od nas koji smo znali pjevati da mu je otpjevamo. Bilo je tu i neslaganja i konflikata, ali taj respekt je uvijek pobjeđivao.”

Bio je izezutno inteligentan, šaljivdžija. Zvao me “okac”, “krivonogi”. Znao je to na pristojan način, da da nadimak. Znao je da priča viceve, govori Meša.

“On je iuzuteno volio Želju. Tu je odrastao, u Hrasnom. Volio je igrače, ali je bilo mnogo igrača koje je izuzetno cijenio. Inspirsala ga je igra Ajaxa. Mislim da je volio samo Želju i igrače koji su igrali za reprezentaciju.”

Današnji fubal je dosta drugačiji nego prije. Ali njegova progresija bi bila idealna, zaključuje Baždarević Njegova filozofija je bila drugačija i u današnjem vremenu bi funkcionisali jako drobro.

Bio je fudbalski tako nadaren da bi mogao u blio kojem vremenu da funkcioniše.

“Osim je kada je Savez BiH bio pod suspenzijom, spasio savez. Tri godine kasnije BiH odlazi na SP. Ivica je žalio za jednim vremenom kojeg smo mi izgubili. Njegova karijera je bila takva da radi vani i da se vratio na kraju. Osim je u tom periodu 2011 učinio puno”, mišljenja je Meša.

On je čovjek koji je morao imati svoje mjesto u Savezu jer bi dobili mnogo. On se morao poštovati iako se nisu neki slagali. Ali njegov karakter, karizma, ljubav su uvijek pobijeđivali. Ostaće djela i oni koji ga nisu toliko voljeli će se nakloniti i ispratiti ga na vječni počinak.

“Hvala šefu na sve što je dao sportu, ali i više od sporta”, rekoa je za kraj Baždarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!