Ćiro uoči utakmice: Molim Boga da još jednom dođem, nadam se da neću kihnuti

Sport 04. maj 202214:29 > 14:34 1 komentar
N1

Sutra se u Travniku igra utakmica Humanih zvijeda BiH i Hrvatske i humanitarnog je karaktera. Poseban događaj je bio dolazak trenera svih trenera, rođenog travničanina i počasnog građanina Miroslava Ćire Blaževića. Održana je i konferencija u rodnoj kući Ive Andrića.

“Nije se ni Ivo Andrić baš naživio u Travniku kao Ćiro, ali je ostavio neizbrisiv trag. Andrić više nije živ, ali naš Ćiro, hvala Bogu, jeste. Pravi društveni uzori koji žive među nama, nisam siguran da im poklanjamo pažnju. Našem Ćiri se zahvaljujem da je smogao snage zbog godina i zdravstvenog stanja da dođe u Travnik. Ja mu se kao načelnik zahvaljujem. Nikada niju gubio vezu sa Travnikom i uvijek mu se vraćao. Imamo čast da je odnedavno i počasni građanin našeg grada”, počeo je press konferenciju ovim riječima načelnik Općine Travnik Kenan Dautović

Ćiro Blažević se obratio prisutnima i emotivno govorio o rodnom Travniku.

“Jako sam uzbuđen jer već dosta dugo je kako nisam naučio na ovu vrstu susreta. Dok traješ, traješ i živiš od uspomena. Imam privilegiju da sam opet tu sa vama. Neobično sam uzbuđen da mogu još jedanput više se družiti sa onima koji su najvažniji. Sreća da sam to primjetio i vi ste duša publike. Bilo je neprijateljstva, ali mi nije trebalu dugo da ne shvatim da sa vama novinarima moraš biti na dispoziciji. Vi ste naša publika i njena duša, i vi ste moji prijatelji. Ovo je jedan drugi teren. ovo je teren koji pripada samo privilegovanima. Ja sam proglašen počasnim građaninom grada kojeg volim i za kojeg sam sentimentalno vezan. Gdje sam god došao i obišao sam cijelu planetu, ali sam s ponosom govorio da sam iz vezirskog grada Travnika. Molim Boga da još jednom dođem i da neću još brzo kihnuti”, rekao je Ćiro.

Mate Bulić će predvoditi Humane zvijezde Hrvatske. Pozvao je publiku da podrži ovu priču i nije htio objaviti početni sastav za sutrašnji meč.

“Travnik je nešto posebno. Dolazi dobra ekipa afirmiranih ljudi. Donijećemo odluku sutra o sastavima da zagolicam kolegu Muzurovića. Došli smo svi zbog Ćire Blaževića, trenera svih trenera. Sutra će biti izvanredna utakmica i jedan spektakl. Dođite narode da podržimo ovu humanu priču”, rekao je Bulić.

Vlatko Glavaš se prisjetio nekih trenutaka dok je igrao za repreztaciju BiH i kako im je Ćiro pomagao.

“Meni je drago da sam ovdje i rekao sam Ćiri rekao sam de je ovakva atmosfera bila u Bolonji 1997. na kavalifikacijama. Sve one trenutke koju sam ja prolazio sa BiH, abio  sam prvi Hrvat te slektcije i Muzurović i Ćiro su mi i tad pomagali. Jedino na ovakav način možemo poslati jednu lijepu sliku u Evropu. Nama ne treba suživot već život”, kazao je Glavaš.

Fuad Muzurović će predvoditi sa klupe Humane zvijezde BiH.

“Uvijek sam spreman da ovakve utakmice. Imao sam sreće da se družim sa Ćirom i mogu vam reći da mi je pomogao kao treneru. Ja sam 1993. godine sa FK Sarajevo izašo iz BiH. Domaćin nam je bio Hajduk, pa nas je onda pozvao Ćiro. Tada je bio predsjednik NK Croatia. Ćiro nas je obukao od glave do pete”, prisjeća se Muzurović.

Organizator utakmice Ivica Džambas naveo je da je cilj utakmice humanitarnog karaktera, jer sva sredstva od prodatih ulaznica idu za dvije škole u Travniku. Za katolički školski centar Petar Barbarić i za Srednju školu Travnik, koja je u izgradnji, a svrha je opremanje IT učionica te dvije škole.

Utakmica se igra sutra na stadionu Pirota i počinje u 17 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare