Je li vrijeme da Petev ide? Igramo dobro samo nikoga ne možemo pobijediti

Nogomet 26. mar 202208:36 > 12:29 3 komentara
Nova BH

Fudbalska reprezentacija BiH sinoć je porazom od Gruzije ubilježila 4. poraz u nizu. Pred šačicom gledatelja fudbalski reprezetnativci BiH odigrali su još jedan meč bez ideje, bez previše zalaganja, lijepih poteza i bez gola u mreži protivnika.

Reprezentacija je tako nastavila slobodni pad i onim najvećim optimistima ubila i malo nade da će ili da može biti bolje. To što su se nekada kao razlog neuspjeha navodile posjete familiji, noćni izlasci, šiše i prevelike količine hurmašica ovaj put nije izgovor. Reprezentativci su se pripremali u kampu u Zenici, ponašali se uzorno i sportski, a onda na terenu pokazali ništa. Očito je da u A reprezentaciji nešto ne štima, igrači više ne znaju šta da kažu ni novinarima ni na terenu, a selektor nakon novog poraza reče da je zadovoljan i da je naš najveći problem rezultat. Satirično bi se moglo reći: Igramo super, samo nikoga ne možemo pobijediti.

Sportski stručnjaci trebali bi se pozabaviti taktičkom analizom Petevovih postavki igre ali i onim koji su u životu pogledali više od tri utakmice jasno je da u formaciji sa tri stopera nešto ne štima. Za igru u tako modernoj fudbalskoj formaciji potrebni su superpokretni odbarmbeni igrači i ofanizvini bokovi koji trče kao Bolt i mogu uraditi bezbroj ponavljanja. Ako bi se zagledali u statistiku, bez da smo fudbalski stručnjaci u takmičarskim utakmicama u poslejdnje dvije godine gol nismo primili samo u gostima protiv Kazahstana, U istom vremenskom periodu Kazahstan nam je omogućio da znamo i šta je pobjeda. No, ne zaboravimo, u Zenici su nam u okviru kvalifikacija uzeli bod u utakmici koja je završila 2:2.

Petev je statistički gledano, najogri selektor kojeg je ova zemlja ikada imala. Gledajući način na koji igramo, Petev je isto najgori selektor kojeg je ova zemlja imala. Da su neka druga vremena Petev bi davno dobio otkaz ali njegova sprega sa predsjednikom saveza Zeljkovićem i stučnim komisionarem Mismovićem očito je izuzetno jaka pa se otkaz i ne spominje.

Peteva kažu, podržavaju igrači.

U anketi na Facebook stranici N1 Bosna i Hercegovina na pitanje da li selektor treba biti smijenjen većina navijača je očekivano kazala da je to potrebno učiniti, mnogi čitatelji dodali su da pored Peteva u paketu treba ići i rukovodstvo saveza.

“Nadam se da su ovi naši iz saveza ponosni na to što su izabrali Petkova umjesto Barbareza” kazao je čitatelj Osman.

“Da i to ne zbog loših rezultata koliko zbog nedostatka autoriteta u ekipi. Bolje je da sam podnese ostavku, da se ne pati previše. I sam izbornik Gruzije, Willy Sagnol, kazao je da ništa u bh. reprezentaciji nisu mijenjali. Što dalje kazati?” napisali su čitatelji.

Selektoru mnogi navijači zamjeraju i ignorisanje igrača iz domaćeg prvenstva, poput Nemanje Bilbije koji igra u životnoj formi ili Milana Đurića kojem činjenica da igra u Seriji A nije dovoljna za poziv u reprezentaciju.

Selektor se umjesto onih igrača koje je lako pogledati na televiziji često odluči za neke iznenadne pozive igračima koji nastupaju za klubove koje je teško pronaći i na Google-u.

Nakon poraza od Gruzije, kapiten i najbolji igrač ove zemlje Edin Džeko kazao je da se trebamo spremiti i za Luksemburg, danas svako igra fudbal i taj Luksemurg više nije onaj stari, a nismo ni mi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare