Odobrena prodaja: Suvlasnik LA Dodgersa preuzima Chelsea za 4,25 milijardi funti

Sport 07. maj 202209:08 0 komentara
Reuters/Paul Childs

Grupa koju vodi Todd Boehly, suvlasnik bejzbol momčadi Los Angeles Dodgers, iznijela je ponudu vrijednu 4,25 milijardi funti (5,2 milijarde dolara; 4,97 miliajrdi eura) za kupnju engleskog prvoligaša Chelsea, objavio je londonski klub.

“Očekuje se da će prodaja biti finalizirana krajem svibnja uz pribavljanje svih potrebnih regulatornih odobrenja”, stoji u priopćenju kluba objavljenom kasno u petak.

Šef Chelseaja, Rus Roman Abramovič, stavio je klub na prodaju u ožujku nekoliko dana prije nego što je Velik Britanija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu pokrenute 24. veljače.

Inzistirao je da neće tražiti povrat kredita koje je klub uzeo tijekom svoje 19-godišnje vladavine i da će sav prihod od prodaje ići žrtvama rata.

“Namjere gospodina Abramoviča u vezi s doniranjem prihoda od prodaje Chelseaja u dobrotvorne svrhe nisu se promijenile”, rekao je glasnogovornik u četvrtak.

Nakon dugog postupka nadmetanja u kojem je sudjelovalo nekoliko grupa, njujorška banka Raine Group, koja nadzire prodaju, odabrala je upravo onu gospodina Boehlyja i njegovih partnera investitora.

“Chelsea Club može potvrditi da su dogovoreni uvjeti za novu grupu vlasnika, na čelu s Toddom Boehlyjem, Clearlake Capitalom, Markom Walterom i Hansjoergom Wyssom, za preuzimanje kluba”, stoji u priopćenju iz Chelsea FC-a.

Licenca Chelsea ističe 31. svibnja i klub je suočen s mogućnosti da prestane s radom ukoliko ga se ne proda ili licenca ne bude produžena.

Prema postignutom dogovoru, novi vlasnici će platiti 2,5 milijarde funti za dionice kluba, a novac će ići na zamrznuti bankovni račun za donacije u dobrotvorne svrhe. Preostalih 1,75 milijardi funti namijenjeno je za ulaganje u engleskog prvoligaša. .

Da bi preuzimanje bilo provedeno potrebno je odobrenje Engleskog nogometnog saveza (FA) i britanske vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!