17 mjeseci nakon početka pandemije BiH krenula sa masovnom imunizacijom

Vijesti 31. jul 202119:29 > 19:33 1 komentar

Loša vijest u vezi s koronom je da se povećao broj zaraženih u BiH. Posljednji izvještaj kaže 67 novih slučajeva, dvije osobe preminule. Dobra vijest je da je konačno započela masovnija imunizacija. Najveća gužva očekivano u Kantonu Sarajevo.

Za građane Kantona Sarajevo svih dobnih skupina biće izdvajano dnevno po 4 hiljade doza vakcina Astra Zenece.

U saradnji sa kantonalnom civilnom zaštitom, organizovani su ovi šatori kako bi građani bar malo bili zaštićeni od sunca jer su i danas u Sarajevu zabilježene jako visoke temperature. U popodnevnim satima, ispred sarajevske Zetre gužvi već nema. One su doduše zabilježene jutros. Međutim, građani su i jutros bili zadovoljni brzinom procesa vakcinacije.

Posebno zadovoljstvo iskazali su zbog mogućnosti da se konačno mogu zaštiti od koronavirusa.

Građani zadovoljni imunizacijom u KS

“Sve ide brzo. Vakcine smo željno iščekivali, što ne bi iskoristili masovnu vakcinaciju. Pohvale za osoblje, sestre, doktore, odlično”;

“Super sve. Osoblje odlično”;

“Sve u redu, idem tek da primim pa šta će biti, Bog zna”;

“Brzo sam završio. Nikakvih problema. Odlično”:

“Muž je primio, a ja nisam pošto sam imala moždani, pa je doktorica sama rekla da sačekam neku drugu, kaže biće toga opet”, rekli su zadovoljni građani Sarajeva.

Pored prve doze Astra Zenece, u Zetri se vrši i revakcinacija Sinopharmom i Sinovacom. Bez najave, građani Kantona Sarajevo moći će se vakcinisati i naredna dva dana.

Nada da će se praksa otvorenih vrata nastaviti

“Ako ostane doza nekim slučajem, to ćemo prebaciti na narednu sedmicu, dakle utorak i srijedu. Sad zasad nadamo se da ćemo sve doze potrošiti, to bi bilo najbolje za sve nas. U najavi imamo i dolazak drugih vakcina, u nekom narednom periodu, do 160 hiljada doza, pa se iskreno nadam da će se ova praksa otvorenih vrata nastaviti”, pojasnila je Mirna Pecikoza, portparolka ministarstva zdravstva KS.

U Tuzlanskom kantonu masovna imunizacija vrši se od srijede. Samo u toku ove sedmice, u ovaj kanton stiglo je nešto više od 105 hiljada doza vakcina različitih proizvođača. Napravljeni su punktovi za vakcinaciju u više lokalnih zajednica.

VEZANE VIJESTI

“U pojedinim Domovima zdravlja vakcvinacija se vrši u punktovima pri samim Domovima zdravlja obiteljskih i higijensko epidemioloških sliužbi, dok se u nekim opštinama i gradovima vakcinacija odvija na izdvojenim punktovima smještenim u sportskim dvoranama u tim gradovima”, rekao je Božo Jurić, ministars zdravstva TK.

Bez najave – nije moguće svuda

Masovna imunizacija u toku je i u Unsko-sanskom kantonu, gdje su dostupne veće količine vakcina Astra Zeneca. Danas i sutra su dani otvorenih vrata u punktovima pri Domovima zdravlja. I u Livanjskom kantonu građani se mogu vakcinisati bez obzira na dobnu skupinu. U Zeničko-dobojski kanton ove sedmice dopremljeno je oko 20 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa.

Ipak, građani ovoga kantona nisu u mogućnosti vakcinisati se bez najave. Vakcinacija se vrši po planu kantonalnog Zavoda, a proširena je lista prioritetnih skupina. I u ostalim kantonima masovna imunizacija, kako je najavljeno, počinje uskoro. U Brčko distriktu već je počela, a u Republici Srpskoj taj proces traje već duže vrijeme.

Konačno možemo reći da je, 17 mjeseci nakon početka pandemije, BiH krenula sa masovnijom imunizacijom građana.

No, hoće li ona potrajati, s obzirom da Federacija BiH još čeka na prvu direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare