29 godina poslije: Jedan događaj, dva tumačenja

Vijesti 03. maj 202118:54 3 komentara

"Ne pucaj, ne pucaj", riječi koje su odjekivale ulicom Dobrovoljačka 3. maja 1992 godine. Mnogi ih i danas pamte. No, 29 godina kasnije čovjek koji ih je izgovorio, general Jovan Divjak, više nije među živima.

“Rečenica ‘ne pucaj’ teško je reći u jednoj uličnoj borbi pucaj ili ne pucaj. To je veoma teško reći, ali čovjek se želio potruditi jer ipak u vozilu gdje je on bio, bio je predsjednik države”, rekao je Muhamed Švrakić iz Zelenih beretki.

Nakon gotovo tri desetljeća događaj u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici i danas se različito tumače – jednima je to bio dan odbrane državnosti i početak opsade glavnog grada.

Dobrovoljačka i najduža opsada u novijoj historiji

“Od tog trećeg maja 1992. godine kreće najduža opasada u novijoj istoriji jednog grada koja je trajala 1465 dana, i od tog dana kreće pakao za njegov grad i njegove građane. Zahvaljujući braniocima mi se danas nalazimo ovdje i imamo jedinstvenu, cjelovitu i nezavisnu BiH”, poručio je Vahid Alić iz Zelenih beretki.

“Dobra brigada iz te kolone se naoružala i ne bi se desilo ništa da pojedinci oficiri ti koji su poginuli nisu otvorili vatru na branioce grada”, dodao je Švrakić.

10. maja – Dan stradanja pripadnika JNA

Drugi će 10. maja u Istočnom Sarajevu obilježiti Dan stradanja pripadnika JNA. Nakon što je 2012. obustavljena istraga Tužilaštva i odbijene optužbe za ratne zločine, šest godina kasnije porodice ubijenih pripadnika JNA uložile su apelacije Ustavnom sudu.

“Pravosuđe nije na pravi način odreagovalo vezano za zločine u Dobrovoljačkoj ulici pa smo morali naknadno da imamo Odluku Ustavnog suda i sada znamo da je otvorena istraga za zločine u Dobrovoljačkoj ulici”, izjavio je Milorad kojić iz Centra za istraživanje rata RS.

“Praksa rada pravosudnih institucija u BiH nažalost pokazuje da se preko optužnica i presuda pokušava definisati karakter samoga rata u BiH po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni, a Bošnjaci amnestirani. Zato, između ostalog, nema ni optužnica ni presuda za ratni zločin u Dobrovoljačkoj”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Oprečni stavovi

Zločin bez presedana, kažu u Udruženju žena žrtava rata Republike Srpske.

“Evo 29 godina je od tog događaja, nikakvih očekivanja više nema srpski narod, vjerovatno ni porodice, niti uopšte žrtve i njihovi poznanici. Danas govorim o Dobrovoljačkoj, ali ima takvih procesa kod svakog naroda, žrtve su samo žrtve, zločinaca nema”, poručila je Božica Živković Rajilić iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Početak krvave i brutalne opsade Sarajeva kažu u Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Hag: Kolona JNA – legitimna vojna meta

“11.540 civila je ubijeno, od kojih 1.601 djiete da je to sve činjeno s namjernom planski radi ostvarenja jednog projekta, suludog projekta koji, evo svjedoci smo, pokušava se ostvariti nakon agresije nekim mirnim sredstvima”, izjavio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Svoj stav o Dobrovoljačkoj ulici iznio je i Haški sud utvrdivši kako je kolona JNA bila legitimna vojna zona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare