“A nje nema da meni dođe…”

Vijesti 25. maj 202119:29 > 19:30 1 komentar
N1

U Tuzlanskom kantonu danas je Dan žalosti. Prije 26 godina granata ispaljena sa Ozrena u centar grada na Tuzlansku kapiju usmrtila je 71 mladu osobu te ranila između 150 i 200 osoba. Najmlađa žrtva je bio trogodišnji Sandro Kalesić. Za ovaj zločin osuđen je na 20 godina robije Novak Đukić, general Vojske RS i komandant taktičke grupe Ozren. Roditelji danas nisu krili ogorčenje što osuđeni Novak Đukić još nije u zatvoru, a tuzlanska vlast pozvala je ponovo Srbiju da izruči Đukića.

Neki dan kada sam došla cvijeće da zalijem, tuga mi je neka došla da bih legla ovdje da je zagrlim i spavam i noćila bih. Srce se napelo da pukne jedan dan. Šta da radim“, kazala je Nedžiba Memić, majka Edise Memić.

Sada mi je sve teže i teže kako koji dan prolazi. Pomislim na njene drugarice, djecu vode, dovode, prolaze, a nje nema da meni dođe. Imam ja dva sina i unuku, sestrića, bratića. Ali to nije to. Meni fali moje dijete. Šta da radim? Ništa. Stisni se i trpi“, dodala je Memić.

Sam je izašao, pošto je kćerka koja neće uopšte da priča bila i on je otišao za njom. Rekao je da ode vidjeti Murisa Fatušića, kolegu. Otišao je i rukovali su se. U tom je pala granata i moj si ne bio mrtav na licu mjesta, a ovome je ruka otišla kako su se pozdravljali. Svake godine nam je isto“, rekla je Zekija Mahmutović Beganović, majka Adnana Beganovića.

“Uspio je preživjeti Srebrenicu, prešao je. Ovdje bio u Tuzli, borio se od prvog dana. Izašao a drugovima i sa curom, bio je zaručen. I pogine. Šta ćeš…“, rekla je Bahra Hasanović, majka Senada Hasanovića.

Pet drugova pored mene je poginulo. Nas pet teško ranjeno. Evakuisan sam na Gradinu. Bio sam na liječenju. Bio sam na liječenju van BiH kao rehabilitacija. Teško. Imao sam dva posttraumatska stresa poslije te granate jer sam tada imao 18 godina. Dijete puno života, sportista, perspektivan. Međutim, sve mi je prekinuto“, ispričao je Admir Ikinić, preživjeli.

Eto vidi političara, niko ništa ne odgovara, pustili su Đukića. Ko ga je pustio? Da se njima ovako desi, oni bi ganjali. Mi tolike godine… Koliko još treba da čekamo? 20 godina. Mi smo ostarili, pola roditelja nema“, komentarisala je majka Adnana Beganovića.

Ratni zločinac Novak Đukić je pravosnažno osuđen i sada ga Srbija drži tamo. Zahtijevamo od vlasti Srbije da predaju ratnog zločinca BiH. Da on odsluži kaznu. To je sramota koja se događa. Ako ga ne predaju, znači da negiraju zločin. Negiranje zločina je uvod u novi zločin“, istakao je jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Politički vrh Srbije jednostavno još uvijek nije sazrio za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog pa i poliitčkog ozdravljenja kada je riječ o svemu što se desilo, o zločinu na Kapiji i o svemu onom što se dešavalo u cijeloj BiH. Nažalost je tako“, potcrtao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare