Negiranje bosanskog jezika nastavak ratne politike

Vijesti 14. jun 201608:31 > 08:32
N1

Politički direktor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Mašić kazao je u ponedjeljak u Sarajevu da će, ukoliko Tužilaštvo BiH ne reaguje u narednih nekoliko dana, ova stranka tužiti ministra prosvjete i kulture RS-a Danu Maleševića zbog instrukcija koje je uputio školama u ovom entitetu.

Pedagoški zavod RS-a je 2. februara uputio cirkularni dopis osnovnim školama s instrukcijama da se djeci koja ne govore srpski jezik u posebnu kolonu upisuje ‘bošnjački jezik’.

Ovim potezom entitetski Pedagoški zavod želi u miru legalizirati i cementirati ono što se događalo u ratu, smatra Selmedin Mesihović iz Odbora za obrazovanje SDP BiH, i na taj način nastaviti politiku ukidanja i negiranja svega što je bosansko.

“Imali smo tokom rata u RS-u da su se ukidala imena koja su sadržavala bosanski – Brod, Šamac, Novi…Nije ovo samo pitanje elementarnog prava da svako naziva svoj jezik kako hoće. Ovo je mnogo dublje političko pitanje”, smatra gost Novog dana.

Osnova svakog identiteta je jezik, podsjetio je Mesihović i napomenuo da danas u BiH “postoje škola u čijem menadžmentu postoje osobe koje ne znaju ni jednu riječ našeg jezika”. “Otiđite u Evropu i vidite postoji li igdje ovakav primjer”, kazao je.

Glavni problem slučaja “bošnjački jezik” je što ne postoji krovna, državna institucija koja bi regulisala problem obrazovnog sistema.

“Odbor SDP-a priprema jedna dokument u kojem ćemo ponuditi konkretna rješenja za loš obrazovni sistem. Naš obrazovni sistem ranije je bio vrlo dobar. Bio je zasnovan na pruskom, njemačkom sistemu. Kasnije smo bili izloženi raznim eksperimentima”, smatra Mesihović.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH nedavno je donio odluku da vlasti u RS-u nemaju pravo Bošnjacima određivati kako će nazivati jezik kojim govore.

SDP BiH je instrukciju ministar Malešević nazvao “fašističkom”, dodajući da je to jedini adekvatni izraz kojim se ovaj postupak može okarakterisati. Naglasio je da je ministar Malešević ovim pokazao kontinuitet diskriminatorske politike koju Vlada RS-a provodi prema povratnicima.

Također SDP BiH smatra da je negiranje bosanskog jezika sramni nastavak politike koja ima za cilj stvaranje nepodnošljivih uvjeta za život svima koji nisu po volji ovog režima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.