BiH dobila jugoslovenske nekretnine, slijedi prodaja

Vijesti 14. jun 201616:52 > 17:02
YouTube (screenshot)

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o održavanju 17. sastanka Zajedničke komisije po pitanjima iz Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, saopćeno je danas iz Vijeća ministara BiH.

Na sastanku Zajedničke komisije, koji je započet 9. februara 2016. godine u Skoplju, a završen 4. i 5. aprila, usvojena je i potpisana Rezolucija. U Informaciji je konstatirano da je u dosadašnjem procesu raspodjele DKP imovine bivše SFRJ Bosna i Hercegovina dobila vrijednu imovinu, a da u predstojećem procesu prodaje, također, očekuje značajnu dobit zbog tržišnih cijena nekretnina.

Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo vanjskih poslova zaduženi su da u što kraćem roku osiguraju preduslove i organiziraju sastanak Ekspertske grupe za raspodjelu umjetničkih djela bivše SFRJ.

Ministarstvo finansija i trezora će sačiniti i Vijeću ministara dostaviti prijedloge odluka o zajedničkoj prodaji objekata koji su na osnovu Rezolucije Zajedničkog komiteta iz 2006. godine određeni za prodaju. Riječ je o stalnoj misiji pri UN-u u NewYorku, rezidencijalnom stanu u New Yorku, ambasadi u Bonu, ambasadi i rezidenciji u Tokiju i ambasadi i rezidenciji u Bernu.

Vijeće ministara BiH je, istovremeno, usvojilo Informaciju o provedbi Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i realizaciji zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se odnosi na razgraničenje zemljišta na kompleksu bivše SFRJ u Ankari i preuzimanje objekta Ambasade bivše SFRJ u Ankari.

Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da izvrši uknjiženje imovine u vlasništvo Bosne i Hercegovine i da sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Srbije dogovori iznos i način naplate obaveza po osnovu korištenja objekta počev od 1. januara 2012. godine, saopćeno je danas nakon završetka 60. sjednice Vijeće ministara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.