Letić: Svirepo ubistvo Arnele prevazilazi norme ljudskog uma

Vijesti 15. jun 201609:06 > 09:07
N1

Tema jutra Novog dana bila je istraga ubistava, a gost je bio dugogodišnji inspektor za maloljetničku delikvenciju MUP-a KS Mićo Letić i stručnjak za maloljetničko prestupništvo.

Izrečena je presuda za ubistvo Arnele Đogić. Avdija Selimović i Muriz Brkić su dobili po 40 godina zatvora. Veoma brzo je izrečena presuda jer su priznali ubistvo.

Letić je prokomentarisao ovaj slučaj te je rekao da je radio na dosta slučajeva, pa i u ratnim vremenima, a ovo je nešto što mu je jako teško bilo pratiti.

Ubistvo je izvršeno na svirep, surov i monstruozan način i po nekoj težini, po načinu izvršenja, je toliko svirepo da prevazilazi norme ljudskog uma da je pojedinac ili grupa u stanju počiniti tako strašna krivična djela u odnosu na nemoćan spol. Svjedoci smo da se nemili događaji kontinuirano dešavaju i mislim da se kod nas tolerancija na nasilje visoko popela, a mora da bude ispod nule. Kada se kod građana pojavi tolerancija, nasilnici postaju brutalniji. Servisi, institucije koje su na prvoj liniji odbrane moraju pristupati multidiscipilnarno, multisektoralno i udružiti se sa članovima zajednice“, komentarisao je Letić.

Bilo koji oblik nasilja je kod nas tabu tema – nismo dovoljno osviješteni da prihvatimo početne faze koje nas upozoravaju da će se počiniti teže krivično djelo ili neka druga nedozvoljena pravna radnja. Kod nas maloljetnici više ne kradu žvake, nego s pištoljem otimaju pazare, pljačkaju pošte. Također, nasilje nije samo kada fizički nekoga povrijedimo. Postoje različite vrste nasilja – ekonomske, psihičke i veoma teško su dokazive, ali se u tim početnim fazama može presjeći“, dodao je.

Osvrnuo se i na slučaj Dženana Memića te je kazao: “Imam osjećaj da uviđaj nije urađen kako treba i glavna tužiteljica je uputila dopis da se policajac koji je izašao na uviđaj ispita. To nam dokazuje da se prebacuje loptica. Ako se ne prikupe forenzički dokazi u momentu izvršenja, tih dokaza kasnije više nema. Slučaj Memić je šupalj sa svih strana. Nedavno sam čitao kako je portparol jedne od policijskih agencija komentarisao sigurnosnu situaciju za koju je rekao da je zadovoljavajuća i ‘hvala Bogu, mi nemamo masovnih ubistava’. To nam govori šta on misli, a to je da ovakva svirepa ubistva treba da budu prihvatljiva jer nemamo masovnih ubistava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.