"Plavi telefon" – poziv koji djeci život znači

Vijesti 15. jun 201610:11 > 10:18
N1

Nasilje nad djecom ozbiljan je društveni problem i jedan od najčešćih oblika kršenja osnovnih dječijih prava, prava na život i razvoj.

Organizacije koje se bave zaštitom djece upozoravaju kako veliki broj slučajeva nasilja nije prijavljen. Međutim jedan od problema jeste i što djeca nisu upućena kome se mogu obratiti za pomoć. Jedno od udruženja koje se stalnim aktivnostima bavi zaštitom i unapređenjem prava djeteta jeste “Nova generacija ” iz Banjaluke. Reporterka Lejla Džin je izvještavala iz Banjaluke gdje je razgovarala sa Mašom Mirković iz Udruženja “Nova generacija”.

Putem “Plavog telefona” djeca mogu prijaviti nasilje, a broj poziva se povećao u prva tri mjeseca 2016. godine i iznosi 449, što je devet puta više u odnosu na prošlu godinu u istom periodu.

Posljednja akcija kojom je ovo Udruženje pokušalo skrenuti pažnju na problem nasilja jeste akcija u kojoj je četiri glumca i osam volontera na ulicama Banjaluke simulirali vršnjačko nasilje. Samo dvoje od nekoliko stotina građana Banjaluke je odreagovalo na scene nasilje i stalo u odbranu žrtve. Svi ostali su se ponašali kao da se ništa nije desilo.

“‘Plavi telefon’ je savjetodavna linija za djecu koja je pokrenuta u februaru 2013. Cilj ‘Plavog telefona’ je da se svakom djetetu koje je u nekom problemu, počevši od savladavanja školskog gradiva, problema u komunikaciji do ozbiljnijih kao što je nasilje, pomoći da ga riješe, a da o tome ne priča sa poznatim jer se boji da će taj neko poznat otkriti njegove tajne. Radili smo mnogo kampanja i mislim da dosta djece zna za ‘Plavi telefon'”, kazala je Mirković.

Komentarisala je da je broj poziva povećan iz razloga jer su imali dosta kampanja. “Od početka osnivanja imamo preko 1800 poziva, a u maju 109 poziva s tim da je trećina poziva uvijek savjetodavna, a određen broj je testirajući”, kazala je.

O najčešćim oblicima nasilja je rekla: “Najčešći razlog pozivanja je fizičko nasilje i porodični odnosi, odnosi sa roditeljima u smislu komunikacije, vršnjačko nasilje i anksioznost djece“.

Kazala je i da je mali broj prijava za seksualno nasilje, kao i da je “Plavi telefon” dostupan od 9 do 17 sati, a da bi bila konstantna dostupnost, potrebni su im partneri za kojima su u potrazi od decembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.