Tužilaštvo USK -a saopćilo razloge hapšenja Galijaševića

Vijesti 15. jun 201615:14 > 15:15
Krajina.ba

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević je danas uhapšen nakon što je od lokalnog privrednika tražio mitu u iznosu od 10.000 KM ili 10 posto kako na naložio Gradu Bihaću isplatu duga od 100.000 KM njegovoj firmi, saopćeno je danas na konferenciji za medije Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

 “Pripadnici Federalne uprave policije, postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva USK u Bihaću, lišili su slobode Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Grada Bihaća, i njegove saradnike Smaila Toromanovića, Adelaidu Galijašević i Jasmina Stamboliju, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Primanje dara ili drugih oblika koristi iz čl. 380.st.2. KZ FBIH”, kazao je na konferenciji glasnogovornik Tužilaštva USK Adnan Tulić.

On je kazao kako se osumnjičenom Galijaševiću na teret stavlja da je od bihaćkog privrednika zahtijevao mito u iznosu od 10.000 KM ili 10 posto kako bi naložio da Grad Bihać isplati ranije postojeći dug od 100.000 KM njegovoj firmi.

“Nakon što su provedene posebne istražne radnje u ovom predmetu, osumnjičeni je jutros uhapšen nakon što je od pomenutog poduzetnika tražio i uzeo novčani iznos od 10.000 KM koji je prethodno bio označen, dok su ostala navedena lica pokušala prikriti ovu radnju osumnjičenog nakon što je Federalna policija poslije primopredaje mita ušla u Kabinet s ciljem hapšenja i pretresa. Nakon što danas FUP provede kriminalističku obradu osumnjičenih, isti će sutra biti dovedeni u Tužilaštvo na dalji postupak”, rekao je Tulić.

Emdžad Galijašević ranije je obnašao i funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a. Na vanrednim lokalnim izborima za načelnika Općine Bihać održanim 2011. godine dobio je značajnu podršku biračkog tijela, a oktobra 2012. godine građani Bihaća svojim glasovima izabrali su ga za prvog čovjeka Bihaća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.