Akcija "Čarli": Sedam osoba uhapšeno, pa pušteno

Vijesti 16. jun 201617:01 > 17:08
SIPA

Sedam lica uhapšeno je u akciji "Čarli" tokom koje je pronađena velika količina krijumčarenih auto-dijelova, koji prema preliminarnim procjenama, vrijedne više od 500.000 KM, saopšteno je iz SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode su, shodno uputstvima tužioca, puštene na slobodu.

Oni se sumnjiče za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, krijumčarenje, organizovanja grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe.

Sumnjiče se i za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i nedozvoljeno skladištenje robe, a sve u vezi sa nezakonitim aktivnostima prilikom uvoza u BiH polovnih automobila, rezervnih dijelova i druge robe.

U saopštenju se podsjeća da su tokom jučerašnje akcije “Čarli” policijski službenici pretresli objekte na 14 lokacija na području Cazina i Velike Kladuše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

SIPA
SIPA
SIPA
SIPA

Pretresi na određenim lokacijama trajali su do kasnih večernjih sati, a na dvije lokacije na području Velike Kladuše u ilegalnom skladištu pronađena je velika količina krijumčarenih auto-dijelova.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, jedinstvene carinske isprave, veća količina bjanko falsifikovanih faktura, pečati, računarska oprema, telefoni, SIM kartice, USB stikovi, memorijske kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti su sprovedene prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.