18. juli posljednja šansa za BiH

Vijesti 19. jun 201616:07 > 16:33
N1

Ukoliko Predsjedništvo BiH naredne sedmice usvoji Izvještaj o prilagodbi Sporazumao stabilizaciji i pridruživanju, postoji šansa da nadležno Vijeće Evropske unije narednog mjeseca raspravlja o zahtjevu za kandidatski status naše zemlje. Očekuje to predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Bosna i Hercegovina nije ispunila nijedan briselski zadatak. Mehanizam koordinacije neusaglašen, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još nije prilagođen, rezultati popisa stanovništva izazvali novu političku krizu. A zadaća mora biti završena, jer samo tako će Brisel dati zeleno svjetlo za pokretanje procedure koja će dovesti do kandidatskog statuta naše zemje.

Dani koji su pred nama mogu BiH povesti naprijed, ili vratiti nekoliko koraka unazad. Događaji koji slijede prije da će produbiti političku krizu. To se prije svega odnosi na popis stanovništva. 1. jula može nastati prava politička pometnja, zbog ultimativnih stavova i suprostavljenih viđenja Republike Srpske i Federacije BiH.

1. jula je rok za objavu rezultata popisa. Državni zavod najavio da će to i učiniti. Banjaluka negoduje jer ne priznaje 200 hiljada za njih spornih popisnica. O ovoj temi će raspravljati i Narodna skupština Republike Srpske. Na pomolu je odluka da ovaj entitet objavi svoje rezultate. Upravo ovo pitanje postalo je glavni argument srpskim predstavnicima da kontatuju kako više nema povjerenja.

“Bošnjaci priželjkuju ovakav popis jer će po tome biti brojniji u RS nego što zapravo jesu, a Srbe to neodoljivo podsjeća na 91. godinu i preglasavanje, zahtjeve za ukidanje RS i slično”, smatra Ognjen Tadić, srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Mehanizam koordinacije još je jedno neriješeno pitanje. Tri premijera mjesecima se ne mogu dogovoriti, ali nakon svakog sastanka uvjeravaju da je do konačnog rješenja ostao samo mali detalj.

Treći uvjet Brisela je prilagodba Sporazuma i stabilizaciji i pridruživanju. Vijeće ministara uputilo je Izvještaj bh. pregovaračkog tima Predsjedništvu BiH, koje će o tome odlučivati 22. juna. No, ako odluka i bude donesena, Bosna i Hercegovina može očekivat da ovo pitanje bude rješeno tek krajem godine.

“Došli smo u stuaciju kada više nema vremena za pregovore. BiH mora prihvatiti prilagodbu ukoliko želi kandidatski status i sada smo u poziciji uzmi ili ostavi”, napominje Mirko Šarović iz VM BiH.

Zastoj na evropskom putu uzrokuje komplikovana ustavna struktura, ponovno podsjećaju sarajevski intelektualci, zahtijevajući uspostavu efikasnijeg državnog sistema.

“Što prije to shvatimo da su reforme nužne, to će biti bolje za građane ove zemlje”, ističe pravnik i ekonomista Muhamed Mujakić.

Ustavne promjene zasad nisu na dnevnom redu, a da li će BiH uopšte biti tema u Briselu narednog mjeseca zavisi od bh. vlasti. 18. jula je sjednica Vijeća za opšte poslove Evropske unije, koje može dati zeleno svjetlo za BiH. Premda uvjeti nisu ispunjeni, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić očekuje da ukoliko Predsjedništvo BiH naredne sedmice usvoji Izvještaj o prilagodbi SSP-a, BiH može očekivati da će biti uvrštena u dnevni red briselske sjednice 18. jula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.