Virtuelno udomljavanje pasa: Jedni plaćaju, drugi se brinu

Vijesti 19. jun 201618:36 > 18:55
N1

Tuzlanski azil za pse suočava se velikim finansijkim problemima jer nema dovoljno novaca za 713 pasa. Podrške manjka od kantonalne i gradske vlasti, ali i od građana.

Zbog ulaska Hrvatske u EU, promjenila su se uredbe za izvoz pasa. Godinu dana se čekalo da gradska vlast odobri potrebni dokument kako bi udruženje “Nirina” koje se brine o azilu, preko veterinarske stanice izvozilo pse. Zbog toga sada azil ima 200 pasa viška, a hrane manjka. Rijetki su oni koji dođu i iz svog džepa nahrane pse.

“Žalim ove životinje. Vidim da je situacija teška. Nemaju hrane, nemaju vode, ni posuda za hranu. Vidim da ih je jako malo”, kazala je Mirza Jašarević, građanka.

“Kad god sam u mogućnosti dolazim u azil, mimo u akciju. Znači, jednom, dva put sedmično, čak i više, non stop sam tu”, dodala je Ljiljana Mešić, građanka.

Samo za hranu pasa treba od 8 do 9.000 maraka mjesečno. Volonterke iz “Nirine” snalaze se kako znaju i umiju, jer finansijska podrška Gradske vlasti Tuzle je slaba.

“Do sada je to bilo nekih 2.200 maraka. Od kojih mi pokrijemo 500 maraka plate za jednog radnika, a njih je četvorica ovdje, i 200 maraka za gorivo i putne troškove. I to je to”, navodi Aldina Serjanić, Udruženje za zaštitu životinja “Nirina” Tuzla.

Udruženje radi program „virtuelnog udomljenja“ već tri godine. Ljudi iz inostranstva virtuelno udome psa koji je u azilu i mjesečno plaćaju 28 maraka za njegovu hranu. Tako psi sklonjeni sa ulice, opstaju u azilu.

“Kod naših građana je vrlo slab odziv. Samim tim, naši građani žele udomiti nešto prvoklasno sa pedigreom. Tako da imamo veliki odziv što se tiče Njemačke i Austrije. Oni provjere tamo mjesto, da li je siguran pas i sve. Jave nama, mi obavimo veterinarsku obradu i onda šaljemo psa transportom tamo”, objašnjava Emina Divković, Udruženje za zaštitu životinja “Nirina” Tuzla.

U azilu trenutno nalazi se više od 700 pasa. Volonterke “Nirine” nadaju se da će lokalna zajednica imati više sluha, kao i građani Tuzle, pomoći azilu kako bi što veći broj pasa bio udomljen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.