Škole nemaju pravo snimati učenike tokom polaganja mature

Vijesti 20. jun 201613:41 > 13:41
N1

Osnovne škole u Kantonu Sarajevo nemaju pravo snimati učenike prilikom polaganja eksterne mature.

Učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo danas i sutra po četvrti put polažu eksternu maturu. Nedavno je ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović iznio ideju, a nakon toga uputio i zahtjev, da se mature polažu u fiskulturnim salama i učionicama te da ih prati videonadzor zbog mogućnosti prepisivanja. Jedna od mogućnosti bila je da se učenici snimaju samo s leđa. Zatražili smo odgovor Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.

“Nesporna je činjenica da kontrolori, u ovom slučaju škole, često imaju interes za uspostavu video nadzora, kao neophodne mjere tehničke zaštite imovine i lica kontrolora, što je opravdano. Tom prilikom se vrši prikupljanje podataka i o učenicima i o zaposlenicima iz razloga što su video nadzorom pokriveni npr. ulazi/izlazi u škole, hodnici koji vode prema učionicama i kancelarijama itd. Međutim, postavljanje video nadzora u učionicama ili fiskulturnim salama u svrhu kontrole da li učenici prepisuju ili na drugi nedozvoljen način rješavaju testove eksterne mature, ne može biti zakonita mjera za ispunjenuje te svrhe. Sasvim je logično da se svrha može ostvariti na drugi manje invazivan način”, naveli su za N1 u Agenciji.

Ovo mišljenje Agencija je poslala na adrese sarajevskih osnovnih škola “Silvije Strahimir Kranjčević”, “Vladislav Škarić” i “Isak Samokovlija”. Kako su naveli, Zakonom je propisana obaveza svim kontrolorima da dostave Agenciji obavijest o namjeravanom uspostavljanju zbirki ličnih podataka.

“Radnje na obradi podataka mogu da počnu tek onda kada Agencija odobri obradu ili nakon isteka dva mjeseca od podnošenja zahtjeva. Imajući u vidu da se predmetni zahtjevi ne mogu prihvatiti kao zahtjevi o namjeri uspostavljanja zbirke, koji se podnose na propisanom obrascu, a s druge strane kratak rok do početka obrade ličnih podataka, nije izvodljivo da Agencija provede adekvatan postupak provjere namjeravanih radnji obrade ličnih podataka”, navode iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.

Zakonom  je propisana obrada ličnih podataka putem video nadzora, s obzirom da snimci video nadzora na osnovu kojih se može identifikovati nosilac podataka – predstavljaju zbirku ličnih podataka, stoji u mišljenju Agencije.

U Kantonu Sarajevo u ovoj školskoj godini deveti razred završava oko 3.800 učenika raspoređenih u oko 180 odjeljenja, a očekuje se da će toliko učenika i polagati eksternu maturu koja je najavljena za 20. i 21. juni.  Ove godine, za razliku od prethodnih, eksterna matura se polaže iz tri predmeta i to maternji jezik, matematika i strani jezik.  

Danas učenici polažu jezike, a sutra matematiku. Rezultati će biti poznati istog dana do 19 sati. Eksterna matura donosi trećinu,  tj. 30 bodova  potrebnih za upis u srednju školu (30 od maksimalnih sto).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.