Otkriveno ognjište u rimskoj vili kod Travnika

Vijesti 20. jun 201613:45 > 13:50
Podijeli:
Izvor: Anadolija

U Turbetu kod Travnika počelo je arheološko istraživanje rimske vile i bazilike koju je Komisija za spomenike BiH 2005. godine uvrstila na listu nacionalnih spomenika kulture.

Na ovom arheološkom lokalitetu istraživanja su vršena 1970. godine, ali nije tačno ubilježen lokalitet ognjišta koji su arheolozi ovoga puta brzo otkrili.

“Ovdje se radi o promociji i prezentaciji arheološkog lokaliteta kasnoantičke bazilike koja je 2005. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Ovo je treća faza projekta koja uključuje pored konzervacije zidova i probna arheološka istraživanja na dijelu manjih zidova bazilike. Trenutno radimo na istraživanju odnosno otkrivanju ostataka pretfurnijuma, odnosno ognjišta najvjerovatnije rimske vile na kojoj je bazilika sagrađena. S obzirom da je ovaj dio lokaliteta već istraživan 1970. godine i da naši prethodnici nisu zabilježili na kojem su tačno mjestu pronašli ostatke ognjišta ovoga puta mi smo to uspjeli otkriti i zabilježiti”, izjavila je Ajla Sejfuli, arheologinja Zavičajnog muzeja Travnik.

Ona je kazala kako su istraživači pronašli dio keramike, ostatak crijepova i cigle te su propisno evidentirali sve ono što je propušteno 70-ih godina.

Nositelj projekta u Turbetu je Zavičajni muzej Travnik, a voditeljica projekta magistrica Lidija – Fekeža Martinović iz Sarajeva, dugogodišnja uposlenica Zemaljskog muzeja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.