Policija RS u selu Luke blizu Srebrenice, mještani u strahu

Vijesti 21. jun 201610:31 > 11:32
MUP RS

Mještani sela Luke kod Srebrenice ostali su iznenađeni nakon što su nedaleko od svojih kuća vidjeli na desetine osoba u službenim odijelima i sa dugim cijevima.

Enver Duraković, mještanin sela Luke, u razgovoru za N1 kazao je da su osobe u službenim odijelima sa dugim cijevima prepriječile put i da se ne može proći.

“Kad nam je šumar javio vjerujte da nismo spavali cijelu noć. Bio sam kao na straži ‘91. i ‘92. godine”, kaže Duraković.

O cijelom događaju obavijestio je i načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića koji također nije imao informacije šta se događa u blizini Luka i ko su osobe u maskirnim odijelima i crnim automobilima.

Kako nam je Enver Duraković kazao, ni predsjedniku Mjesne zajednice Luke Osmanu Mujiću nije bilo dozvoljeno da priđe mjestu na kojem se nalaze te osobe i da vidi šta se događa. 

“Djeca su u strahu. Prema tvrdnjama šumara ima ih od 40 do 150 osoba. Niko nije mogao prići tom dijelu. Jednu osobu koja je krenula prema gore su zaustavili i tražili vozačku dozvolu. Bilo nas je deset gore i čekali smo do dva sata poslije ponoći”, dodaje naš sagovornik.

Osman Mujić kaže da se navodno radi o specijalnoj jedinici MUP-a Republike Srpske sa dugim cijevima. 

“Srebrenička policija nam nije dala da idemo gore. Otišao je jedan policajac koji nam je rekao da ne brinemo. Ovdje je narod toliko uplašen jer ovo nije bilo uobičajeno niti je najavljeno. Niko ne spava”, kaže Mujić.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović kazala je za N1 da su na tom području pripadnici MUP-a Republike Srpske ne precizirajući razloge zbog kojih se nalaze u blizini sela Luke niti kada će otići.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić nije htio komentarisati razloge zbog kojih su pripadici MUP-a RS u selu Luke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.