Štrosmajerova ulica: Da li će Hadžibajrić podleći pritisku?

Vijesti 22. jun 201614:50 > 15:09
Anadolija

Zbog zauzimanja većeg prostora javne površine od dozvoljene te narušavanja javnog reda i mira Općina Stari grad je u septembru prošle godine donijela odluku o zabrani postavljanja ljetnih bašti u Štrosmajerovoj ulici u centru Sarajeva.

Načelnik općine, Ibrahim Hadžibajrić, je uprkos odluci Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša izdao rješenje o prestanku prava na korištenje javnih površina u pomenutoj ulici, jer se vlasnici objekata nisu pridržavali zakonskih odredbi.

Vlasnici kafića u Štrosmajerovoj ulici su u nekoliko navrata pokušali dobiti dozvole, ali u toj namjeri nisu uspjeli, jer je Hadžibajrić odlučan u svojoj odluci.

Prije nekoliko dana pojavila se informacija da bi ugostitelji u znak protesta mogli blokirati Štrosmajerovu ulicu, ali na koji način još uvijek nije poznato. Dodali su da će se za protest odlučiti nakon sjednice Općinskog vijeća koja je zakazana za kraj mjeseca juna.

Također, građani Sarajeva su imali priliku potpisati i peticiju za vraćanje ljetnih bašti u Štrosmajerovoj, a prema nekim informacijama više od 4.000 Sarajlija je za ljetne bašte u ovoj ulici.

Facebook

Komentar povodom cijele situacije smo potražili u kabinetu načelnika Općine Stari grad, Ibrahima Hadžibajrića, ali on nije želio komentarisati ovaj slučaj.

Na društvenim mrežama mišljenja su podijeljena. Oni koji su za vraćanje ljetnih bašti tokom ljetne sezone vode pravu kampanju protiv načelnika Hadžibajrića, dok drugi više vole širinu ulice u centru grada bez bašti i glasne muzike u dnevnim i noćnim satima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.