Igor Gavran o Brexitu, izborima u BiH, ulasku BiH u EU…

Vijesti 23. jun 201608:31 > 08:39
N1

Gost rubrike Press u jutarnjem programu N1 televizije bio je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Britanci danas odlučuju o ostanku ili izlasku iz EU.

Kompletno akademsko osoblje i studenti podržavaju ostanak u EU. Osim pojedinih političara koji imaju svoje interese, ka Boris Johnson, ruralno stanovništvo tj. manje obrazovano je za izlazak. Plašenje imigrantima je jedno od oružja kampanje za izlazak iz EU, kako bi se stanovništvo zabrinulo za sigurnost i radna mjesta u V. Britaniji“, rekao je Gavran.

On je dodao da Velike Britanija uz Njemačku ekonomski može dominirati u finansijskom sektoru u EU.

Imaju vlastite proizvode koje izvoze na strano tržište, nekoliko desetina miliona dnevno se iz EU investira u V. Britaniju. Dugoročno, moguće da bi izlaskom Velike Britanije više mogla izgubiti EU, jer bi još neke zemlje mogle krenuti stopama.

Istraživanje koalicije “Pod lupom” pokazuje da SDA i SBB imaju podrška 64% birača na predstojećim izborima.

Koliko građana uopšte razmišlja o izlasku na izbore? Kao i u V. Britaniji oni koji su napredniji, inteligentniji i imaju ideje apstiniraju od glasanja, dok oni manje obrazovani i ekstremniji su redovni glasači.

U RS-u djeca do polugodišta imaju upisan bosanski jezik, a nakon toga bošnjački jezik.

Institiranje na ovim stvarima je nemoć da se riješi neki suštinski ekonomski problem, kako bi se ljudima skrenula pažnja. Socijalno ekonomski status je mnogo važnija stvar za ljude u RS-u, nego koji je jezik, ali lokalna vlast udari ljude tamo gdje ih najviše bolji, u ovom slučaju djecu.”

Da li je EU rješenja za probleme BiH?

Prema situaciji Bugarske i Rumunije gdje je i dalje visok stepen korupcije, ali i interes građana da napuste te države, očito da se ne može nešto riješiti samim ulaskom u EU. Ako bi se s ovakvim rješenjima iz BiH ušlo u EU, jedino bi građani privatno dobili mogućnost da se isele, ništa više.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.