Revizori zaključili: Adaptacija "Vile Braun" neopravdana

Vijesti 23. jun 201613:59 > 14:54
NAP

Ured za reviziju institucija Federacije BiH potvrdio je u svom revizorskom izvještaju da je adaptacija "Vile Braun" za potrebe predsjednika FBiH Marinka Čavare neopravdana.

U izvještaju, revizori navode da je na adaptaciju i opremanje objekta “Vila Braun” potrošeno 96.292 KM (79.708 KM za adaptaciju objekta i 16.585 KM za nabavu namještaja).

Prema prezentiranoj dokumentaciji, predsjednik FBiH Marinko Čavara se aktom od 22. aprila 2015. godine obratio Vladi FBiH sa zahtjevom za iznalaženje trajnog smještaja, te je naveo da je sa predstavnicima Vlade FBiH i Službe obišao predmetni objekat, da isti odgovara namjeni i adekvatan je za smještaj Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH, te da se poduzmu aktivnosti za stvaranje uslova za preseljenje u navedeni objekat.

Međutim, dopredsjednici Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF) su se usprotivili ovoj odluci Čavare te su naveli da navedeni prostor ne smatraju adekvatnim za smještaj niti da isti ispunjava uslove i standarde za normalno funkcioniranje.

Revizori navode da je postupak nabave proveden retroaktivno što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Navedeni objekat je državno vlasništvo, a kao nosilac prava raspolaganja upisana je Općina Centar. Služba je uz konsultaciju sa Federalnim pravobranilaštvom, od Općine tražila saglasnost za korištenje predmetnih nekretnina, ali do okončanja revizije navedene aktivnosti nisu okončane. Prema svemu naprijed navedenom može se zaključiti da je na temelju inicijative Ureda predsjednika FBiH i zaključaka Vlade izvršena adaptacija i opremanje objekta ‘Vila Braun’, iako prethodno sa Općinom Centar koja je nosilac prava korištenja nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi, zbog čega utrošak navedenih sredstava nije opravdan”, navodi se u izvještaju.

Krajem 2015. godine i u toku 2016. godine, pokrenute su aktivnosti za smještaj u navedeni objekat i ureda dva dopredsjednika.

“Sačinjene su izmjene i dopune Idejnog projekta u oktobru 2015. godine prema kojem predmjer i predračun radova iznosi 296.347 KM. Isti je upućen predsjedniku i dopredsjednicima na izjašnjenje u cilju zauzimanja zajedničkog stava, ali do završetka revizije ove aktivnosti nisu okončane. Obzirom da nije blagovremeno dogovoreno rješenje istovremenog smještaja sva tri ureda, u 2015. godini izvršena je adaptacija dijela objekta za potrebe smještaja Ureda predsjednika, a navedeno će dovesti do većih troškova na teret budžeta FBiH pri naknadnom prilagođavanju objekta za smještaj i ostalih korisnika”, stoji u izvještaju revizora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.