Marković: Ima li svrhe sada truditi se da BiH uđe u EU

Vijesti 24. jun 201610:15 > 10:17
Izvor: N1

Članica delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i članica Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Milica Marković istakla je u razgovoru za Anadoliju kako će nakon odluke građana da Velika Britanija napusti EU utjecati na buduće proširenje Evropske unije posebno na Zapadni Balkan.

“Za njih je sada pitanje svih pitanja da li će kakva će ekonomska stabilnost biti u EU, odnosno održivost eura, jer je to sada prevashodno ekonomski i monetarni potres u EU. Ona neće sada više imati strpljenja niti pažnje da se bavi proširenjem dok se ne stabilizuje, ako stabilizuje unutrašnju situaciju. To je sada nezahvalno prognozirati kako će se stvari odvijati”, naglasila je Marković.

Marković je rekla kako se situacija sa izlaskom Velike Britanije iz Evrope unije iz ugla Bosne i Hercegovine se može posmatrati na dva načina.

“Prvo to je sada veliki problem unutrašnjiih potresa u EU, ali to je prije svega problem velikih zemalja, onih na koje se EU oslanja, a to su Francuska i Njemačka. One sada moraju vidjeti šta će se dalje dešavati. Suočit će se vjerovatno sa velikim problemima, a što se tiče BiH sigurno to nema nikakvog utjecaja. Što se tiče puta BiH prema EU milslim da se pred Bosnom i Hercegovinom sada otvaraju neki novi spektar pitanja s obzirom da je EU ovakvo uzdrmana kao što jeste. Zapravo postavlja se pitanje kojim intenzitetom mi sada možemo ići prema tom zajednici i racionalnije pitanje da li uopšte ima svrhe sada se truditi da uđete u jednu zajednicu koja je uzdrmana iznutra”, navela je Marković

Ona je naglasila kako se “bojim da će se put koji je otvorila Velika Britanija da će se na njega konektovati još neke zemlje”.

“Znamo da je to Grčka još prije godinu dana najavljivala, kao i neke druge zemlje koje dovode u pitanje svoj ostanak u EU. Prije nekoliko dana je plasirana i informacija da se raspravlja i govori da li također i Italija treba da organizuje referendum o izlasku iz EU”, navela je Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.