Eksternu maturu uspješno položilo 3.879 učenika

Vijesti 24. jun 201611:15 > 11:15
Vlada KS

"Eksterna matura, koja je trajala tri dana, održana je u 67 škola, a na ispite ukupno je izašlo 3.879 učenika, od kojih 123 nije sa područja Kantona Sarajevo“, rekao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj ovim povodom.

Ove godine učenici su umjesto dosadašnjih ispita iz pet predmeta, polagali maturu iz tri razredna predmeta i to: maternjeg jezika, matematike i prvog stranog jezika.

Naveo je da su bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost polagala 3.875 učenika, a prosjek bodova je 8,05. Matematiku je polagalo 3.873 učenika, a prosjek je 6,28 dok je engleski jezik položilo 3.829 učenika sa prosjekom bodova 8,52 te njemački 46 učenika sa prosjekom bodova 6,57.

Obavljeno je 11.623 ispita iz svih predmeta, dok je prosječan ukupan broj postignutih bodova iz svih predmeta po učeniku 22,83, rečeno je tokom konferencije.

“Najbolje rezultate postigli su učenici iz Pete osnovne škole sa Ilidže koji su od ukupno trideset bodova ostvarili 26, 61, dok je najmanji broj bodova imala Osnovna škola ‘Podlugovi’ 15,51”, kazao je ministar Kazazović.

Informisao je kako je resorno ministarstvo nastojalo da eksternu maturu ove godine realizuje po standardima evropskih zemalja, koji nalažu da se ispiti organizuju u fiskulturnim salama uz obavezan video – nadzor koji će pratiti način realizacije eksterne mature s obzirom da, kako je naglasio ministar, postoje primjedbe da se u nekim školama prepisuje i da to omogućavaju nastavnici koje je ministarstvo zadužilo da nadgledaju učenike.

“Od Agencije za zaštitu podataka smo dobili odobrenje da se matura može provoditi u salama za tjelesni odgoj, ali bez video nadzora, jer se to mora prijaviti njima, što ćemo do naredne godine i učiniti”, istakao je ministar Kazazović.

I ove godine učenici su pokazali najlošije znanje iz matematike, što je prema ministrovim riječima najprije zbog činjenice da ovaj predmet zahtijeva kontinuirano učenje.

“Radimo evaluaciju, pratimo ocjene nastavnog predmeta i upoređujemo ih sa ocjenama eksterne mature, a sad ćemo pratiti znanje ovih učenika iz matematike i na prvom polugodištu srednje škole , te ćemo te tri ocjene uporediti kako bismo došli do potrebnih podataka”, rekao je ministar Kazazović te dodao kako je ove godine bilo pitanja na koja nijedan učenik nije odgovorio tačno, ali i primjedbi da su djeca određenim signalima davala odgovore svojim drugarima i to na ona pitanja na koja se odgovoralo zaokruživanjem..

Ministar je kazao da je resorno ministarstvo zadovoljno rezultatima koje su učenici postigli na eksternoj maturi i smatra da kriterije treba pooštriti, jer je u Kantonu Sarajevo je došlo do inflacije ocjena.

“Nećemo dozvoliti da baš svi imaju odlične ocjene, pa se poslije znanja učenika ne mogu uopšte uporediti prilikom upisa u srednje škole”, potcrtao je ministar Kazazović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.