Haverić: Evropa jača kroz ovakve krize

Vijesti 24. jun 201613:09 > 13:21
N1

Politolog Tarik Haverić u studiju N1 televizije analizirao je rezultate referenduma u Velikoj Britaniji gdje se većina građana odlučla za izlazak iz Evropske unije.

Na jednom francuskom radiju jutros sam slušao izjave bivših britanskih političara. Bivši ministar vanjskih poslova u vladi Tonyja Blaira je rekao, suprotno mišljenima koji se mogu čuti, da ova odluka ne znači kraj Evrope, ali može značiti kraj Velike Britanije. Postoje i takva shvatanja“, kazao je Haverić.

On je mišljenja da je ova odluka nešto jako dobro i da je ovo Evropi, kako je bila zamišljenja, bilo potrebno.

Pod tim mislim da Evropa ne napreduje kroz usaglašavanje, već kroz krize. Kada se nacionalnim birokratijama ostavi da odlučuju teško se dolazi do saglasnosti. Proricala se propast eura kada je bila kriza u Grčkoj, ali je Evropa u svojoj koheziji postigla rezultata koje je na referendumima ranije odbacivala. Ovo je možda kriza iz kojeg će ostatak Evrope izaći jači“, rekao je gost N1 televizije.

On smatra da će se proces kohezije sada ostvariti mnogo brže.

Mimo protokolarnog obraćanja Merkelove, postoje realni odnosi snaga u Evropi. Važno je da četiri zemlje ostanu, Njemačka, Italija, Francuska i Španija. Bitno je jezgro oko Eurozone bez britanskog ili drugog veta. Gdje je Njemačka biće Austrija, gdje je Španija biće i Portugal itd.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.