Reakcija Predsjedništva BiH povodom izjave Jurriaana Kraaka

Vijesti 30. jun 201613:23 > 13:28
predsjednistvobih.ba

Predsjedništvo BiH obratilo se javnosti povodom izjava ambasadora Holandije, Jurriaana Kraaka, koji je "iskoristio zvaničnu prigodu da izrazi svoje osobno, krajnje subjektivno mišljenje, ustvrdivši da je „šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU“.

“Na okruglom stolu održanom u Sarajevu 29. juna povodu predaje predsjedavanja Vijećem EU između Holandije i Slovačke, ambasador Holandije Jurriaan Kraak iskoristio je zvaničnu prigodu da izrazi svoje osobno, krajnje subjektivno mišljenje, ustvrdivši da je „šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU“.

Ambasador Kraak i ranije je iznosio subjektivne stavove u službenim prigodama, poput predstavljanja izvještaja analitičke organizacije SOS održanog 09. juna 2016.godine kada je izražavao otvoreno čuđenje što „ulice Sarajeva i Banja Luke nisu blokirane s 400 traktora“, efektivno podstrekavajući proteste protiv legalnih i legitimnih struktura vlasti u BiH.

Predsjedništvo BiH smatra ovakve nediplomatske izjave nedoličnim, tendencioznim, zlonamjernim te stoga neprihvatljivim u službenoj komunikaciji.

Ne sporeći pravo gospodina Kraaka da kao privatno lice ima stavove kakve želi, smatramo da ovakvi incidenti nepotrebno bacaju sjenu na trajno i iskreno prijateljske odnose dvije države. Predsjedništvo BiH će u sklopu svojih nadležnosti nastaviti rad na ispunjavanju obaveza na putu europskih integracija s ciljem da naša zemlja stekne kandidatski status do kraja 2017. godine”, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.