Verveer za N1: Država ne može naprijed bez priznavanja žena

Vijesti 03. jul 201616:03 > 16:08
N1

Specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova, ambasadorica Melanne Verveer,u posjeti je BiH gdje će se sastati sa zvaničnicima i aktivistima i sa njima razgovarati o položaju žena u BiH.

Gostujući u Novom danu Verveer je istakla da je BiH predivna država, sa predivnim ljudima – ali da niti jedna država ne može naprijed bez priznavanja polovine ljudi, odnosno žena.

Ona je godinama angažovana u učešću žena u ekonomiji, politici, i njihovoj zaštiti od nasilja. To joj je i jedan od ciljeva posjete BiH.

Smatra da se o ovoj tematici ne govori dovoljno, ali s druge strane ističe da “nije samo dovoljno govoriti, nego provoditi ono što govorite”.

“U BiH je osjetan napredak, ali postoji praznina između politika i načina kako se provode”, naglasila je Verveer.

Rekla je da postoji akcioni plan za zaštitu žena od nasilja, ali da postoje prepreke.

“To nije specifično samo za BiH, nego i za dobar dio svijeta. Postoji volja da se donesu zakoni, ali ne i da se implementiraju. To zahtijeva i političku volju”, dodaje.

“Kakvu državu želimo – tako ćemo i napredovati”, kazala je bivša saradnica Hillary Clinton, a dodaje da je strateški pametno uključivati žene u svoju ekonomiju i politiku generalno.

Ne voli poređenja “da li su bolje žene ili muškarci” na nekim pozicijama, nego je zagovornik izgradnje javne politike rada, jer “odluke se ne donose samo za muškarce nego i žene”.

Detaljnije u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.