Bajram u Banjaluci i muftijina opomena političarima

Vijesti 05. jul 201619:02 > 19:25
N1

Stotine vjernika jutros je klanjalo Bajram namaz prvi put u novootvorenoj Ferhat pašinoj džamiji. Jedan od njih je i Banjalučanin Sefadin Begović.

“Sa babom svojim kad smo izašli iz džamije otišli smo na kafu, običaj nam je da odemo negdje na kafu i onda sam se vratio kući. Darovao svoje cure I one su mene. Sad je najlakše darovati u novcu, prije su to bile haljine, cipele, šećerlame a sad je daj 10 – 20 maraka koliko se može i to je to”, kaže Sefadin Begović.

Begovići se trude da što više zadrže stare običaje. Nakon 29 dana posta domaćica je uz pomoć tri kćeri spremila tradiocionalnu bajramsku trpezu.

“To su neka naša bosanska jela, koja su uvijek bila kod mene bosanski lonac, sarma, dolma, babinja, pite, burek, mantije, baklava… nema ove savremene hrane, neke šnicle, pomfrite i to ne koristimo za Bajram”, priča Amela Begović.

Običaj je da na ovaj dan i kuća blista. Da se ugoste rodbina i prijatelji. Sefadinovi bližnji su u Banjaluci i svaki praznik obilježavaju zajedno. Amelini su u Zagrebu, ove godine nisu mogli doći. Kaže to je razlog i što je i danas pomalo sjetna.

Kasib Bakrić je iz Danske stigao u rodnu Banjaluku da bajramsko jutro započne u Frhadiji i najveći praznik proslavi sa svojim sugrađanima.

“Prije otvorenja sam dolazio ali sad sam prvi put. Divno je vidjeti svoj narod i dočekati ovo je unikat”.

Muftija banjalučki vjernicima je poslao poruke mira, suživota i tolerancije.

“Moja poruka je bila vezana za one jasne kuranske poruke koje treba slijediti a jedna od njih je da su mir, kompromis I nagodba bolji i nije upućena samo muslimanima već svima”.

Muftija je opomenuo i bh. političare svih vjera i nacionalnosti da se njihov rad treba mjeriti djelima a ne riječima, te ih pozvao da zaustave odlazak mladih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.