Novi prijedlog Hypo banke (ni)je još jedna prevara

Vijesti 06. jul 201618:09 > 19:11
N1

Nakon što je Hypo Alpe Adria banka iznijela svoj prijedlog za rješavanje problema otplate kredita u švicarskim francima, oglasili su se iz Udruženja Švicarac, koji smatraju da se radi o novoj prevari banke, koja lošim pogodnostima pokušava kupiti korisnike i zaustaviti tužbe.

Duška Dulčić stambeni kredit od oko 88 hiljada maraka uzela je 2008. godine. Rata je, kaže, tada iznosila 600 maraka. Sada joj rata iznosi 800 maraka, a, iako je vratila skoro cijeli iznos kredita, banci je dužna više nego 2008. godine.

“Poslije sedam godina vraćanja, više od 70 hiljada maraka sam vratila, moja glavnica kredita iznosi 96 hiljada. Sa njihovim olakšicama, oni bi mi otpisali 30 posto i ostalo bi mi 65 hiljada, plus kamate 5,99 kredit bi me izašao 95 hiljada”, izjavila je Duška Dulčić, korisnica kredita.

Duška, kaže, neće nasjesti na ovakve uslove. Hypo banka je predlažila smanjenje iznosa kreditnih obveza za 30 posto i fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 posto. Kako su iz Hypo Alpe-Adria-Banke naveli, u BiH je zaključno sa prošlim mjesecom oko 71 posto od ukupno 5.200 korisnika kredita već podnijelo zahtjev za konverziju.

“U Federaciji BiH 1.487 ili 58 posto klijenata Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. je podnijelo zahtjev, a realizirano je ili je u završnoj fazi realizacije 1.127 zahtjeva. U Republici Srpskoj 2.211 ili 84 posto klijenata Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banjaluka je podnijelo zahtjev, a realizovano je ili je u završnoj fazi realizacije 1.845 zahtjeva”, naveli su iz Hypo banke.

Zbog velikog interesa klijenata iz banke su javili da je rok za podnošenje zahtjeva pomjeren do kraja mjeseca. Pravni zastupnik korisnika kredita u švajcarskim francima tvrdi da su pojedini prihvatili prijedlog banke.

“Odricanje od tužbenog zahtjeva je jedna posebna procesna radnja, koja podrazumijeva jasno pismeno odricanje od tužbenog zahtjeva i klijent nema mogućnost da se više obraća po istom pravnom i činjeničnom osnovu”, kazao je Dalibor Mrsa, advokat.

Iz Udruženja Švicarac tvrde da se radi o još jednoj u nizu manipulacija Hypo banke kojoj je primarni cilj primorati klijente da odustanu od tužbi.

“Prema tome, ja ne znam gdje su ih toliko našli i kako su uspjeli doći do takvih brojki. Udruženje nikad neće odustati od pravne borbe i zakonskog rješenja na nivou države, a vrijeme će pokazati da smo pravno i zakonski upravu bez obzira na sramno mišljenje Vrhovnog suda”, rekao je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita “Švicarac”.

Vrhovni sud Federacije presudio je da prilikom potpisivanja ugovora sa klijentima banke nisu prekršile zakon, te da tužbe nemaju osnova. U Federalnom parlamentu nedavno je usvojen Nacrt zakona koji predviđa konverziju po kursu koji je važio u trenutku zaduženja uz kamatnu stopu od pet posto. Međutim, kakva je sudbina ovog zakona nije jasno, s obzirom da mu se neki predstavnici vlasti protive.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.