Porezna uprava FBiH: Direktori bolnica imaju platu 8.000 KM

N1

Zabrinjavajući podatak iz Porezne uprave Federacije BiH su dugovanja Kliničkih centara i drugih zdravstvenih ustanova po osnovu poreza. Kada se tome dodaju dugovanja dobavljačima, iznosi se mjere stotinama miliona KM. Zbog toga je Poreska uprava uvela ograničenja prava na raspolaganjem sredstvima dužnicima.

Iz bolnica upozoravu da je odluka Porezne uprave FBiH pogubna po njih. Porezna uprava FBiH im poručuje, sredite stanje u svojim ustanovama.

Finansijski problemi Kliničkih ustanova prijete da potpuno blokiraju rad sa pacijentima. Samo tri ustanove ovog tipa u Federaciji BiH duguju više od 70 miliona KM. Za njih je pogubno što je Poreska uprava u FBiH uvela mjere koje im onemogućavaju normalan rad.

“Osnovni je problem što finansijeri ne mogu da prate taj trošak koji realno nastane u zdravstvu i automatski dolazite u situaciju da zdravstvene ustanove prave gubitak”, kazao je Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice “dr. Safet Mujić” Mostar.

U Poreskoj upravi FBiH demantuju izjave menadžera mostarskih bolnica da su im blokirani računi, već da se radi o uvođenju mjera time što su im ograničena povlačenja sredstava sa računa kako bi se uveo red. U Poreskoj upravi Federacije BiH navode da pojedini direktori Klinika u ovom entitetu imaju platu i 8 hiljada KM.

Međutim, sebe ne smatraju odgovornim s obzirom da su oni ti koji prikupljaju novac od doprinosa, u ovom slučaju za Fond zdravstva.

“Ovdje mi možemo postaviti pitanje njima, šta je bila alternativa u ovom ograničenom raspolaganju sredstvima na računu. Prva varijanta je bila da mi ništa ne radimo kao i do sada. Šta su očekivali od nas, da ništa ne radimo da pustimo da se isplaćuju plaće bez poreza i doprinosa i da plaća poreze i doprinose kako on želi i hoće”, ističe Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.

Iz Kliničkih centara navode veliki broj neosiguranih korisnika zdravstvenih ustanove, kao i neuplaćene doprinose za Fond zdravstva i tu odgovornim vide Poresku upravu. Kažu, ne mogu vraćati pacijente koji nisu osigurani, a to ih košta.

“Mi smo u posljednjih šest godina na osnovu pružanja usluga neosiguranim licima u gubitku preko 1,8 miliona KM. Osnivač, odnosno kantonalna vlada i skupština su dužni da ta sredstva nama refundiraju. Obzirom da su i oni u situacijama kakvi jesu, mi to radimo na vlastitu štetu”, objašnjava Smail Dervišević, direktor kantolane bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Pored dugovanja prema porezima, milionska su dugovanja i prema dobavljačima. Samo bolnica u Zenici dobavljačima duguje oko 14 miliona KM, a uglavnom se odnosi na dobavlljače lijekova. Ukoliko se ne iznađe rješenje, mnoge bolnice u Federaciji BiH biće prinuđene da uskraćuju usluge pacijentima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.