Preduzeća iz FBiH duguju više od 790 miliona KM poreza

Vijesti 08. jul 201618:29 > 18:35
N1

Alarmantna je situacija kada su u pitanju poreski dužnici u Federaciji BiH. Dužnici na osnovu poreza i doprinosa duguju više od 790 miliona KM, a prema procjenama Poreske uprave, ukupna dugovanja dosežu i dvije milijarde KM.

Poreska uprava za 68 firmi ograničila prava na raspolaganje sredstvima . Zabranjena je nabavka stalnih obrtnih sredstava koja nisu u direktnoj vezi sa poslovanjem, zadržavanje gotovine u blagajni, ali i isplata plaća bez uplate doprinosa.

Iz jednog od najvećih dužnika GRAS-a kažu kako će im najveći problem biti isplata plaća jer su ih do sada isplaćivali bez doprinosa.

A podršku Vlade nemaju.

“Ja moram da kažem evo kako sam ovdje dvije godine, 19 miliona je ukupan budžet i ono što Vlada KS daje a nekad je bio od 25-31 milion, i sa te strane ja moram da istaknem da se osjećamo oštećenim”, kaže Avdo Vatrić, direktor GRAS-a.

Od duga 790 miliona najviše duguju preduzeća iz Sarajeva preko 403 miliona km, Tuzla 121 milion, zatim preduzeća iz Zenice, Mostara, Bihaća, Novog Travnika, Ljubuškog. Među najvećim dužnicima u Fedrerciji BiH su Željeznice Federacije, GRAS, rudnici Kreka, Rudnik mrkog uglja Kakanj, Hidrogradnja, Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

“Rudnici su krili , država i ministarstvo su čuvali socijali mir , zadržavali tako da se ne raspe da se vodi neka socijalna politika, međutim došlo je vrijeme i što je normalno da država hoće svoje da naplati”, kaže Osman Bleković, v.d. direktora rudnika Kreka – Tuzla.

Iz porezne uprave napominju tri solucije za rješenje problema: Uplata duga , sporazum sa Poreznom upravom , te nova zakonska rješenja.

Dužnici kažu da su ih zatekla ova rješenja i ograničenja raspolaganja sredstvima sa računa, ali da je dug morao doći na naplatu . Nisu optimistični da će neko preuzeti njihove dugove, ali se nadaju da će se naći neko dugoročno rješenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.