Podignuta optužnica protiv 7 osoba zbog krijumčarenja oružja

Vijesti 09. jul 201609:21 > 09:28
N1 / Arhiv

Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za nabavku, krijumčarenje i prodaju na crnom tržištu oružja i streljiva, koje se koristi u izvršenjima kaznenih djela.

Optužnica je podignuta protiv:

1. Izeta Redžovića, rođenog 1970. godine u Beogradu, nastanjenog u Sarajevu i Novom Pazaru, državljanina BiH i Srbije;

2. Harisa Hodžića, zv. “Hari“, rođenog 1983. godine u Travniku, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH;

3. Mustafe Šemića zv. “Mujo“, rođenog 1959. godine u Mostaru, državljanina BiH;

4. Nikole Pandže, zv. „Nidžo“, rođenog 1957. godine u Mostaru, državljanina BiH;

5. Muhameda Mehmetija, zv. “Hadžija“, rođenog 1978. godine u Sarajevu, državljanina BiH;

6. Mensada Sijarića, rođenog 1961. godine u Godijevu, Crna Gora, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH;

7. Marija Prcea, rođenog 1978. godine u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se terete, da su u više navrata, vršili ilegalnu nabavku oružja, uglavnom pištolja, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa streljivom, koje su u skrivenim mjestima (tzv. bunkerima) u vozili krijumčarili sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu oružja i streljiva, gdje oružje nabavljaju najčešće izvršitelji kaznenih djela, koje oružje koriste prilikom izvršenja kaznenih djela.

Također, optuženi se terete i da su nabavljali vatreno oružje i streljivo, koje su krijumčarili iz BiH na područje Republike Srbije, kao i na područje Njemačke, te su prodajom oružja i streljiva njima poznatim osobama, ostvarivali značajnu imovinsku korist.

Optuženi se u 11 tačaka optužnice, terete za nabavku, krijumčarenje i dalju prodaju više desetina komada vatrenog oružja i veće količine streljiva, koja je završila na crnom tržištu naoružanja u BiH, Srbiji i Njemačkoj, a prilikom pretresa kuće i prostorija koje koriste optuženi Pandža i Prce, pronađeno je više desetina komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina streljiva koja je zaplijenjena.

Izet Redžović tereti se da je organizovao skupinu ljudi, a u cilju posredovanja u međunarodnom krijumčarenju oružja bez potrebnih dozvola i odobrenja, a optuženi Hodžić, Šemić, Pandža, Sijarić, Prce i Mehmeti, terete se da su kao pripadnici organizovane skupine sudjelovali u krijumčarenju oružja i streljiva, čime su počinili kaznena djela neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz članka 193. KZ BiH i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. KZ FBiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama intenzivno se bori protiv krijumčarenja oružja i streljiva, jer se ovo oružje na crnom tržištu, najčešće koristi prilikom izvršenja raznih kaznenih djela, te se na taj način izravno ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.