Biciklisti iz Brčkog krenuli za Srebrenicu

Vijesti 10. jul 201609:34 > 09:38
Infobrcko.com

U organizaciji Sportskog društva “Distrikt” Brčko distrikta BiH jutros je ispred brčanske Vijećnice na put oko 150 km za Srebrenicu krenulo dvanaest Brčaka sa biciklima kako bi odali počast žrtvama genocida.

Član SD “Distrikt” Semir Ibrahimović kazao je da se ovim postupkom želi poslati poruka mira, ali i da se ne zaboravi šta se desilo.

“Ovo je peti put kako idemo u Srebrenicu kako bismo odali počast žrtvama genocida. Želimo poslati poruku mira, ali ujedno i kako bi i mlađe generacije nastavile ovim putem kojim smo mi krenuli. Ne smijemo zaboraviti šta se desilo 1995. godine u Srebrenici”, kazao je Ibrahimović.

Brčanske bicikliste ispred Vijećnice ispratio je savjetnik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Sead Šadić koji je kazao da Brčko šalje poruku mira i da u ovom gradu ima mjesta za život, ali i suživot.

“Vlada Distrikta dala je podršku ovome projektu, ali svakako tu su se udružile i druge institucije kao što je Policija Distrikta koja će i ove godine biti u pratnji kako bi obezbijedili sigurnost i prohodnost do Konjević Polja kada preuzima MUP RS. Vjerujemo da će ova poruka mira i ova grupa ljudi iz Brčkog svima nama koristi kao poruka jedinstva, podrške jednih drugih, ali i približavanje tolerantnog ponašanja prema svojim komšijama i da uvažava ovo što se desilo. Na svim stranama bilo je žrtava, ali posebno treba biti oprezan kada je riječ o genocidu. Brčko šalje jasnu poruku, a to je da u Brčkom ima mjesta za život i suživot”, kazao je Šadić.

Ispred Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH Brčko distrikta BiH jutros je bicikliste ispratio i Avdija Bnada koji je kazao da Koordinacija daje podršku svim aktivnostima koji se odnose sa suočavanjem prošlošću i izvlačenja pouke.

“Ova omladina dovoljno pokazuje da je svijest sjećanja dovoljno sazrela i posebno mi je drago što iz našeg grada omladina šalje jasnu poruku mira. Bez obzira na određena dešavanja koja ćemo mi obilježavati, pamtiti i zapisivati ni u kom slučaju ta dešavanja, posebno omladini, ne smiju biti prepreka za građenje bolje budućnosti”, kazao je Banda.

Prije polaska bicillisti su odali počast poginulim borcima ispred Centralnog spomenika Armije R BiH i spomenika HVO-a.

Dvanaest Brčaka na putu dugom oko 150 km danas bi na cilj trebali stići oko 17 sati, a u Konjević Polju zajedno sa biciklistima iz Bihaća krenuti će za Srebrenicu, prenosi Infobrcko.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.