Srce za šapu: Kako u Sanskom Mostu pomažu psima

Vijesti 13. jul 201614:54 > 14:55
Srce za šapu

Članovi Udruženja Srce za šapu iz Sanskog Mosta Dževad Karabeg i Eni Kurtović su vlastitim sredstvima kupili parcelu za izgradnju novog skloništa za pse koji će ispunjavati uvjete propisane Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Nakon osam mjeseci pregovaranja sa Općinom Sanski Most i načelnikom Mustafom Avdagićem da dobiju zemljište za premještanje skloništa za napuštene pse sa sanske deponije, oni su odlučili da to učine vlastitim snagama.

Kako je navedeno u saopćenju, oni su sebi u augustu prošle godine postavili cilj kada su prvi put došli na deponiju gdje su vidjeli zastrašujući prizor gladnih, žednih, bolesnih i uginulih pasa.

Tako su članovi Upravnog odbora udruženja Srce za šapu Dževad Karabeg i Eni Kurtović vlastitim sredstvima kupili parcelu veličine 18.500 m2 za izgradnju novog skloništa, koja je ustupljena Udruženju na korištenje i za izgradnju novog skloništa za pse u Sanskom Mostu i koji će ispunjavati uvjete propisane Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Saopćili su kako je njihov prvi korak čišćenje dijelova parcele koji su zarasli u šiblje, postavljanje dovoljno čvrste ograde koja će dugoročno onemogućiti izlazak pasa, postavljanje unutrašnjih ograda za odvajanje različitih kategorija pasa, drenaža i priprema terena i izgradnja kućica za pse, te dovođenje vode i struje.

“Na temelju preporuka koje smo dobili od Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, psi smješteni u skloništu primili su viševalentnu vakcinu i tablete protiv parazita, kako bi se spriječilo širenje bolesti na ekološki čistom i nezaraženom zemljištu. Revakcinacija se treba obaviti nakon četiri sedmice, kada će psi biti spremni za preseljenje u svoj novi dom”, kazali su iz Udruženja Srce za šapu.

Procjenjuju da će im samo za hitne građevinske radove u narednih mjesec dana trebati 41.900 KM tako da im je sada neophodna podrška prijatelja životinja, javnih institucija, poduzeća, dijaspore i nevladinih organizacija koje pozivaju da im se pridruže kako bi pse sa deponije što prije preselili na novu, ekološki čistu lokaciju koja će im osigurati zdrav i sretan život do udomljenja, a grad Sanski Most osloboditi jednog velikog problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.