10 ključnih nameta koji su u primjeni ili u fazi pripreme

Vijesti 14. jul 201617:56 > 19:31
N1

Umjesto da ide u smjeru rasterećenja privrede, kako je predviđeno Reformskom agendom, Vlada Federacije BiH uporno poslodavcima i radnicima servira nove namete, tvrde predstavnici ovih udruženja.

Primjer toga je i donošenje Pravilnika kojim je predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa, troškova prijevoza, prije donošenja izmjena Zakona o doprinosima, kojim bi se smanjila izdvajanja za doprinose. Cilj je, tvrde, preko radnika i poslodavaca kratkoročno pokriti budžetske rupe.

“Ovom mjerom se samo puni budžet na račun poslodavaca i radnika”, mišljenja je Valentin Ilievski, direktor kompanije “Messer BH Gas” dok Snježana Kopruner, direktorica GS fabrike mašina Travnik, tvrdi da nova mjera za poslodavce znači da će smanjiti investicije, te da će morati smanjiti zapošljavanje. “Realni sektor to više ne može podnijeti. Čuli ste ljude iz privrede da to ne mogu podnijeti”, dodao je Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ujedinjeni su predstavnici Sindikata, Poslodavaca, Vijeća stranih investitora, Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH – u poruci upućenoj Federalnoj vladi, da prestane s nametima koji idu na štetu radnika i poslodavaca, te da prestanu donositi rješenja bez konsultacija sa socijalnim partnerima.

“Ovo su dodatna opterećenja koja ili idu na teret poslodavaca ili će se preliti na račun radnika. Poslodavac će imati izbor da oduzme neka prava radnicima ili da ide na svoj teret, u korist države, u korist budžeta”, istakao je Adnan Smailbegović, predsjednik UO UPFBiH.

Plan iz Reformske agende je bio takav da gotovo svaka izmjena poreske regulative bude neutralnog karaktera. Ukoliko dođe do oporezivanja toplog obroka kao što to novi Pravilnik predviđa, onda je prethodno moralo zakonski smanjiti doprinose na plate, do čega nije došlo. Kompanije su suočene sa milionskim gubicima. Slijedi smanjenje investicija, otpuštanje radnika ili smanjenje njihovih primanja.

“Mi ne možemo našim kupcima u Njemačkoj i Austriji kazati da je naša vlada povećala davanja otprilike za doprinose oko 120 maraka po radniku mjesečno. To niti jedan od naših kupaca neće razumjeti. Nase cijene su fiksne i to smanjuje našu dobit”, ističe Snježana Kopruner.

Ali oporezivanje toplog obroka koji je iznad 8,5 maraka, nije jedini namet. Jedan od njih je i povećanje akcize na naftu. Uz planiranih 10 feninga, predviđeno je plaćanje dodatnih 15.

“Kompanije koju ja vodim samo će zbog te mjere imati godišnje opterećenje preko milion maraka. Mi nismo sigurni na koji način nadomjestiti taj milion maraka i bojim se da će biti efekat smanjenja broja linija, smanjenje uposlenika i smanjenje prihoda”, otkrio je Safudin Čengić, direktor Centrotransa.

Saopćenjem je reagovao i federalni premijer Fadil Novalić, koji kaže da u potpunosti podržava rad Ministarstva finansija, te da oporezivanje toplog obroka, regresa, prijevoza, jeste dodatni namet, ali će on biti neutralisan smanjenjem stope doprinosa na plate. Ipak ko zna kada će se to desiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.