Teška zarada rudara: Plate kasne, dugovi se gomilaju

Vijesti 14. jul 201618:21 > 19:23
N1

U pet rudnika u Federaciji BiH, odlukom Sindikata, danas je bila privremeno obustavljena proizvodnja zbog problema sa kašnjenjem u isplati plata, te, kako su rekli, bojazni da Vlada neće ispoštovati obaveze i obećanja data na sastanku održanom 11. jula.

Prvo je stao pogon u Kaknju, zatim u Brezi, a u drugoj smjeni trake su prestale raditi i u rudnicima Zenica, Kreka i Abid Lolić u Biloj. Razlog su neisplaćene plate. Dali su rok Vladi Federacije BiH i resornom ministarstvu za ispunjavanje ranije preuzetih obaveza, jer, kažu, zaradili su to teškom mukom.

“Redovne plate, plate na sadašnjem nivou, i da u potpunosti poštujemo obaveze po Zakonu o doprinosima, jer rudari neće više plate bez doprinosa. Nikakve koristi mi nemamo ako je ta korist jednokrana, jer na taj način mi od sebe pravimo sirotinju”, izjavio je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, obavezala se ispoštovati dogovor sa sastanka održanog 11. jula, koji podrazumijeva da će plate do kraja godine biti isplaćivane na vrijeme, uz djelimičnu uplatu i doprinosa.

“Što se tiče rudnika, mi smo sa upravama već dogovorili da će postepeno od naredne plate povećavati, dakle uplaćivaće plate plus 30 posto, pa 50 posto do nove godine, a onda od nove godine plate plus 100 posto doprinosi”, kazao je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Plate na vrijeme, ali dug prema Poreskoj upravi Federacije BiH ostaje na čekanju. Odluka da će se prema Poreskoj upravi Federacije BiH krenuti sa programom vraćanja duga je prolongirana bar do kraja godine.

Podsjećamo, problem sa poslovanjem ovih rudnika i isplatom plata nastao je kada je Poreska uprava Federacije BiH počela sa prinudnom naplatom svojih potraživanja. Inače, pet rudnika koji su danas privremeno obustavili proizvodnju nalazi se na listi 20 najvećih dužnika u Federaciji BiH, a trenutni poreski dug im pramašuje 307 miliona maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.