Zukić: Zakonom pokrivene sve sive zone igara na sreću

Vijesti 15. jul 201608:58 > 09:10
N1

Na sjednici Zastupničkog doma FBiH usvojene su Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa 67 glasova “za”, tri suzdržana i 11 protiv usvojili su izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

Zakon o igrama na sreću ponovo je izazvao čitavu buru.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Amir Zukić, zastupnik SDA i predlagač izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

Izmjenama i dopunama Zakona pokrivene su sve sive zone; od prikazivanja fiktivnih dobitaka do 100 KM, zatim manje oporezivanje, a uređeno je SMS i online klađenje. Kladionice će se odmaći od objekata kod kojih ne trebaju da budu. Očekujem da kolege u Domu naroda to usvoje i da zakon što prije stupi na snagu“, rekao je Zukić i naglasio da građani BiH zbog neoporezivanja igara na sreću gube velika finansijska sredstva.

Mi želimo da se privredna djelatnost, koja je i društveno štetna, izjednači sa svim ostalim djelatnostima. Dobici se trebaju oporezivati. Da BiH nema kladionica, građani bi bili na dobitku, jer je 700 miliona bio profit od igara na sreću prošle godine“, istakao je gost Novog dana.

Novac od poreza će ići općinama, a od online klađenja u budžet FBiH odakle će biti preusmjeravan u FZ PIO/MIO.

HDZ je bio protiv ovog zakona.

“Na razgovorima HDZ i SDA bili su spremni da krenu u izmjene. Međutim, argumenti HDZ-a ne stoje jer žele zaštiti uzak krug ljudi koji se enormno obogatio. U razgovorima sa svakim zastupnikom i građanima u Mostaru svi su zadovoljni, čestitaju bez obzira na nacionalnost. Nije uredu da kolege iz HDZ-a uspore ove procese jer je i njima u interesu da se pod poresku obavezu dovedu svi privredni subjekti.

Izmjene i dopune obrađuju sve inicijative koje su u proteklih šest mjeseci usuglašene s kolegama u Parlamentu.

Država je ta koja treba upratiti svaku transakciju od klađenja, te obezbjediti naplatu kroz sredstva prinude. Život je mnogo bogatiji od zakonodavstva, pa ćemo moći prilagoditi i mijenjati“, kazao je Zukić.

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH je kazao da su porezne stope za igre na sreću u zemljama EU znatno su veće.

Kod nas iznosi 10 posto, a od Hrvatske do Njemačke 30-40 posto.”

Do sada su porezi od igara na sreću bili definisani Zakonom o dohotku, a sada je uveden pojam poreza od igara na sreću. Da bi ove zakonske izmjene mogle stupiti na snagu potrebno je da budu odobrene i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Usvajanjem zakona oporezivat će se i organizator igara na sreću, kao i onaj ko ostvari dobitak.

Svakog ko ne digne ruku za ovo, treba pitati zašto jer će ove izmjene poboljšati budžete.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.