Meron boravio u Uzdolu i odao počast žrtvama

Vijesti 26. nov 201413:14 > 13:20
N1

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron nakon posjete Čelebićima uputio se u Uzdol.

Meron je u Uzdolu položio vijenac na spomen-obilježje te razgovarao sa žrtavama, javila je reporterka N1 Jasmina Demirović.

Podsjetimo, Meron je u dvodnevnoj posjeti BiH. Najprije je obišao Čelebiće gdje se nalazio zloglasni logor te istakao da je došao odati počast.

 “Danas sam ovdje da odam počast žrtvama okrutnih i užasnih djela počinjenih u logoru Čelebići prije više od dvije decenije. Tokom malopređašnjeg obilaska ovog sada naizgled mirnog kraja, osjetio sam jeku patnji onih koji  su nekad ovdje bil izatočeni. Moj obravak ovdje također naglašava važnost rada Tribunala u sankcionisanju individualne krivične odgovornosti, čime se daje doprinos svijetu u kome je vladavina preava od najveće važnosti”, kazao je.

Tokom posjete BiH, predsjednik ICTY-a Theodor Meron će se, također, sastati s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso.

Planirana je i posjeta sarajevskoj Drugoj gimnaziji gdje će se Meron sastati s učenicima i nastavnicima uključenim u projekat “Outreach programa” namijenjenog mladima.